Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Převrácená cisterna s plynem uzavřela dálnici D1

Havarovaná cisterna převážející kapalný podchlazený argon dnes večer uzavřela dálnici D1 na Brněnsku. Nehoda se stala krátce před 19.30 hod. na 187,5 kilometru ve směru na Brno.

Řidič polského tahače Scania s cisternovým návěsem na parkovišti u výjezdu z čerpací stanice narazil do stojícího nákladního automobilu. Při srážce se cisterna převážející 21 tun plynu převrátila na pravý bok a souprava se zastavila až na dálnici po zhruba 80 – 100 metrech v pravém jízdním pruhu. Řidič tahače i jeho spolujezdec byli při nehodě zraněni. Protože nebylo zřejmé, zdali nehrozí únik plynu, policisté uzavřeli dálnici v obou směrech a v obou směrech vyklidili také obě čerpací stanice.

Hlášení o nehodě hasiči převzali v 19.33 hodin, na místo vyjely čtyři jednotky ze stanic v Rosicích a v Lidické, Bauerově a Točné ulici v Brně. Hasiči k zásahu vyjeli také s kontejnerem se zařízením k likvidaci chemických havárií.

Při příjezdu jednotek hasičů k nehodě byli oba řidiči tahače v péči zdravotníků, kteří je převezli do nemocnice. Hasiči zajistili místo nehody a vytyčili nebezpečnou zónu. Průzkum v protichemických oblecích ukázal, že cisterna není poškozena a plyn z ní neuniká. Hasiči se proto krátce po 20.30 hod. s policisty dohodli na otevření dálnice ve směru na Prahu. Uzavřen zůstal směr do Brna. Protože plnou cisternu nebylo možné ani s pomocí těžké techniky vyprostit, k odčerpání plynu byli přivoláni pracovníci firmy Linde Technoplyn. Ještě před jejich příjezdem ale z cisterny ve 22.45 hodin začal unikat plyn.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet