Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně hořely kanceláře

Osm jednotek hasičů zaměstnal v noci na dnešek požár kanceláří v budově ve Hviezdoslavově ulici v Brně-Slatině.

Hlášení o tom, že z oken kanceláří v prvním patře dvoupodlažního objektu se valí hustý kouř a šlehají plameny, hasiči převzali ve 23.26 hodin. Vzhledem k rozsahu události požádal velitel zásahu o vyhlášení II. stupně požárního poplachu. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v Brně-Slatině, v Lidické a v Bauerově ulici a v Pozořicích, a dobrovolné jednotky z Brna-Slatiny, Holásek, a dále ze Sokolnic a Šlapanic.

Hasičům se podařilo odpojit přívod plynu, k odpojení objektu od el. energie povolali pracovníky rozvodných závodů. Oheň hasiči zasahující v dýchacích přístrojích hasili vodními proudy zevnitř budovy, proudem z pracovního koše automobilového žebříku ochlazovali střechu a plášť budovy.

Požár se podařilo dostat pod kontrolu 43 minut po půlnoci a po rozebrání prohořelých podhledů, dohašení lokálních ohnisek a kontrole termokamerou zlikvidovat ve 2.16 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala místní dobrovolná jednotka.

V prvním patře objektu hořelo v kanceláři a v sousední serverovně o celkovém půdorysu zhruba sedm krát pět metrů. Zařízení obou místností včetně počítačové techniky a příslušenství oheň zcela zničil. Žár poškodil také stavební část budovy, zplodiny hoření zasáhly i sousední prostory. Celkovou škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na milion korun. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK v součinnosti se specialisty Policie ČR. K šetření byl přizván znalec z oboru elektru policejního odboru kriminalistické techniky a expertíz a psovod se psem cvičeným na vyhledávání stop po hořlavinách.

Foto: Jiří Bartek

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

Sdílet