Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Svíčka bez dozoru mohla skončit tragédií

Dne 30. 10. 2010 v 06:37 hod. byli hasiči informováni o požáru v bytovém domě ve Slušovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jednou cisternou a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Slušovice a Vizovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jednom z bytů.

Požár zjistili sousedé, kteří v domě ucítili kouř a zavolali na pomoc hasiče. Jako první dorazili místní dobrovolníci, následováni profesionály ze Zlína.

Dobrovolní hasiči násilím a sekerou vypáčili dveře a pronikli do bytu. Ve tmě bytu našli omámenou a zašpiněnou osmapadesátiletou majitelku, kterou hned vytáhli ven. Hasiči zjistili požár v jedné z obytných místností, který byl už částečně uhašen. Hasiči místo požáru překontrolovali a zabezpečili proti případnému dalšímu rozhoření. Celý byt museli hasiči odvětrat.

Žena se nadýchala nebezpečných zplodin hoření a byla jí přivolána na ošetření posádka zdravotnické záchranné služby. Po prohlídce byla pacientka odvezena do nemocnice k vyšetření.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár vznikl v jednom z pokojů a zasáhl především část nábytku. Požár se v uzavřeném prostoru rozhořel a následně také utlumil po spotřebování vzdušného kyslíku. Žena spící uvnitř se probudila a pravděpodobně se i pokusila zbytky požáru hasit pomocí zahradní konvičky s vodou. V zakouřeném bytě se nadýchala zplodin hoření.

Požár způsobil škodu asi za 90.000 Kč na zničeném vybavení a kouřem poškozených místnostech. Zásahem hasičů se podařilo zabránit případnému rozšíření požáru a ochránit další majetek bytu za 2 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností nedbalost při ponechání hořící svíčky bez dozoru.

Dušičkový víkend se znovu připomíná také problematikou hrozících požárů z hořících svíček. Tento případ může být varováním pro veřejnost, především však ale skutečností, že nebyl daleko od případné tragédie.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Sdílet