Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letecká nehoda ultralehkého kluzáku TST 10 ATLAS

K letecké dopravní nehodě ultralehkého letadla došlo v neděli 31. 10. 2010 v Jeseníku. Pilot letadla se pokoušel nouzově přistát ve městě na místním fotbalovém hřišti. Nouzové přistání se nezdařilo a letadlo se zřítilo a narazilo do střechy sousedícího koupaliště. Jedná se ultralehký kluzák TST M10 ATLAS.

Operační středisko Hasičského záchranného sboru přijalo událost v 8:37 minut a k události vyslalo profesionální jednotku ze stanice v Jeseníku. Při příjezdu hasičů k události byl pilot již mimo havarované letadlo a byla mu poskytována pomoc zdravotnické záchranné služby. Ten byl následně převezen do místní nemocnice.

Z havarovaného vraku letadla unikaly provozní kapaliny, které hasiči museli zastavit. Následně provedli protipožární opatření a rovněž zabezpečení místa události tak aby nedošlo k následným zraněním osob, vzhledem k tomu, že vrak letadla zůstal nebezpečně zaklíněn na střeše místního koupaliště.

V současnosti probíhá šetření příčin nehody a na místo se dostavili pracovníci ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Po zdokumentování provedou hasiči za pomocí jeřábu sundání torza letadla ze střechy.

Zdeněk Hošák
HZS Olomouckého kraje

Sdílet