Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení lezců a potápěčů u Branického mostu

Ve středu 27. 10. 2010 v 9.03 hodin se na operačním středisku v Sokolské ulici rozdrnčel telefon.“Viděl jsem, jak z Branického mostu spadl cyklista“ – slyšel operační důstojník. „Někdo leží na pilíři a možná spadne do Vltavy“. Cvičení bylo zahájeno.

Na místo vyjeli potápěči a lezci z hasičské stanice Krč, a protože se jednalo o železniční most, také profesionální podnikoví hasiči SŽDC (Správy železniční dopravní cesty). Cílem cvičení bylo mimo jiné zjistit reálné dojezdové časy jednotek. První dojeli na místo za 10 minut hasiči z Krče. Velitel zásahu stanovil dva úseky, potápěčský a lezecký.

Lezecká skupina se slanila na pilíř a poskytuje cyklistce první pomoc. Mezitím na pravém břehu spustili potápěči člun na vodu a po připlutí pod most s pomocí lezců ukotvili člun mezi pilířem a levým břehem. Po zajištění postižené proti pádu, spouští lezci zraněnou osobu pomocí evakuačních nosítek do motorového člunu. Na člunu ji převezou na levý břeh, kde je předána ZZS. Poté začnou potápěči vyhledávat utopené kolo v řece.

Cyklistka je v péči Zdravotnické záchranné služby, kolo je vyloveno ze dna Vltavy, cvičení končí. Na závěr ještě velitel cvičení ve spolupráci s instruktory potápěčů, lezců a zástupců HZS SŽDC krátce cvičení zhodnotí. Jeho cílem bylo prověřit akceschopnost lezecké a potápěčské skupiny HZS hl. m. Prahy a předat si nezbytné informace pro případ skutečného zásahu.

por. Bc. Pavlína Adamcová
tisková mluvčí
HZS hl. m. Prahy

Sdílet