Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár odstaveného letadla v Otrokovicích

Dne 31. 10. 2010 v 15:57 hod. byli hasiči informováni o požáru letadla u letiště v Otrokovicích.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Otrokovic a Kvítkovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru odstaveného letadla L 410.

Letadlo bylo odstaveno u letištní plochy a volně přístupné řadu měsíců. Požár zpozorovalo několik svědků, kteří událost ohlásili na tísňové linky.

Už při příjezdu hasičů byl vidět z dálky mohutný černý oblak kouře a na místě už plameny zasáhly prakticky celý trup letadla. Velitel zásahu vydal pokyny na rozvinutí několika proudů vody a hasební útok byl veden i vodní lafetou z jednoho zásahového speciálu.

Požár se podařilo rychle lokalizovat a zabránit rozšíření plamenů po okolní suché trávě. Celková likvidace požáru trvala hasičům intenzivním zásahem asi půl hodiny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Hlavní trupová část letounu, od kabiny letadla k ocasním plochám, byla zcela zničena.

Vyšetřovatel hasičů zastává prozatím názor, že požár byl způsoben nedbalostní nebo úmyslem neznámé osoby. Stroj byl volně přístupný a na případu dále spolupracujeme s Policií ČR. Způsobená škoda bude dodatečně vyčíslena majitelem, kterého se snažíme kontaktovat.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Sdílet