Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali v náročném terénu

Dne 1. 11. 2010 v 10:34 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u Vsetína. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami a lesním speciálem zn. Camiva, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Vsetína, Jasénky, Jablůnky a Valašské Polanky.

Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Jasenice došlo k rozsáhlému požáru v lesním porostu.

Vlivem silného větru došlo k nekontrolova­telnému rozhoření míst po pálení klestu v lese. Následně došlo k rozšíření požáru a k zasažení nejméně jednoho hektaru lesní plochy. Plameny prošly přes suchou trávu, nízký porost až na vzrostlé stromy.

Už příjezd hasičů na místo byl komplikován těžším terénem a absencí vhodných přístupových cest. Velitel zásahu potvrdil závažnost události a vyžádal si další posilové jednotky. Hasiči museli své cisterny odstavit na vhodných místech a další úseky cesty museli zdolat pěšky.

11:30
Velitel zásahu hlásí, že požár se dále šíří, silný vítr nepolevuje a hrozí zasažení dalších částí lesa. Proudy vody se hasiči dál snaží zabránit hoření vzrostlých stromů a předchází nebezpečnému tzv. korunovému hoření.

Závažnost situace si vyžaduje nasazení letecké techniky. Operační důstojník HZS Zlínského kraje vyžádal spolupráci s Policií ČR, která je připraven na místo vyslat svůj vrtulník s hasicím Bambi vakem. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

12:30
Situace na místě se zlepšuje. Hasičům se podařilo na kopec vyjet alespoň jedním zásahovým vozem, a to právě lesním speciálem Camiva. Na dalších místech požáru si hasiči pomáhají s dopravou vody pomocí přenosných čerpadel, které posunují vodu do výše položených míst a k požářišti.

Na místo už vyletěl také vrtulník Policie ČR v jehož podvěsu je hasicí Bambi vak. Vrtulník vzlétl z Brna a na plnicí stanoviště u Vsetína dosedl krátce před jednou hodinou odpoledne. O plnění vaku vodou se postarali dobrovolní hasiči s cisternami, kteří byli proškoleni při dřívějších speciálních cvičeních.

13:15
Vrtulník policie se zapojil do hasebních prací a během následujících minut provedl několik shozů vody. Silný vítr nepolevuje.

13:50
Hasiči dostávají požár pod kontrolu. Zasažená plocha se odhaduje asi na 100 × 150 metrů. Hasební práce nadále pokračují. Velitel zásahu hlásí lokalizaci požáru. Celková likvidace požáru se odhaduje na dalších několik hodin.

14:00
Hasiči dostali informaci o dalším lesním požáru na Vsetínsku, tentokrát u Hutiska-Solance, v oblasti zvané Peckov. Na místo byly vyslány tři jednotky dobrovolných hasičů z Rožnova pod Radhoštěm, Horní Bečvy a Hutiska-Solance.

V tomto případě jde znovu o rozhoření místa po pálení klestu v lesích, kdy vlivem větru došlo k zasažení plochy asi 50 × 50 metrů.

14:15
Vrtulník Policie ČR ukončil hasební práce u Vsetína a vrací se na svou základnu do Brna. Velitel zásahu hodnotí nasazení vrtulníku jako zásadní a vedoucí k rychlé lokalizaci požáru i k uhašení dalších ohnisek na požářišti. Pilot prokázal velmi dobré schopnosti a shozy splnily svůj účel.

15:00
Z požáru od Hutiska-Solance hlásí velitel zásahu lokalizaci požáru.

15:30
U Hutiska-Solance se hasičům podařilo požár zlikvidat. Zásahem se také podařilo zabránit dalšímu případnému rozhoření a rozšíření požáru do okolí.

16:00
Počet jednotek a zasahujících hasičů na požáru u Vsetína se snížil a kolegové se vrací na své základny. Na místě dále zůstává jedno vozidlo profesionálů a část dobrovolných hasičů, kteří budou dohašovat zbylá skrytá ohniska a místo požáru hlídat před dalším případným rozhořením. Hlavní hasební a zásahová část se blíží konci.

16:30
U Vsetína je hlášena velitelem zásahu likvidace požáru. Na místě zůstávají jen dobrovolní hasiči, kteří dál požářiště hlídají.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto

Sdílet