Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V říjnu hasiči vyjížděli ke 265 událostem v Pardubickém kraji

V říjnu 2010 hasiči Pardubického kraje vyjížděli ke 265 událostem (Pardubice 88, Chrudim 44, Svitavy 57, Ústí nad Orlicí 76). Hasiči v říjnu zasahovali nejvíce u technických událostí 105 (Pardubice 37, Chrudim 18, Svitavy 19, Ústí nad Orlicí 31). Během října hasiči zasahovali u 90 dopravních nehod v kraji (Pardubice 30, Chrudim 15, Svitavy 22, Ústí nad Orlicí 23). V říjnu likvidovali hasiči 46 požárů (Pardubice 16, Chrudim 5, Svitavy 11, Ústí nad Orlicí14).

Požáry s nejvyšší škodou si za tento měsíc může přičíst převážně územní odbor Ústí nad Orlicí.

Dne 8. října zasahovali hasiči u požáru v Cotkytli, části obce Mezilesí, kde došlo k požáru nákladního automobilu, který převážel konopnou koudel. Příčinou vzniku požáru byla technická závada – zadřené ložisko nápravy kola. Škoda se vyšplhala na 600 tisíc korun.

Dne 10. října ve 14.54 hodin byli hasiči přivoláni do Prostřední Lipky u Králík, kde se muž se snažil pravděpodobně skončit se životem a to tak, že se s vozem Škoda Forman naplněným pneumatikami a propanbutanovými lahvemi rozjel z kopce, přitom narazil do zaparkovaného vozidla Peugeot. Po nárazu škodovka explodovala a hořet začal i Peugeot. Vozidlo Škoda Forman pokračovalo v jízdě a skončilo až nárazem do zdi penzionu. Žár byl tak obrovský, že plameny ihned přeskočily na střechu penzionu. Ve škodovce muž uhořel.

Na místě zasahovalo pět hasičských jednotek, celkem 42 hasičů. Požár se velmi rychle šířil a zasáhl celý objekt. Plameny hasiči dostali pod kontrolu v 16.49 hodin. Hasiči poté museli rozebrat stropní konstrukci a dohasit skrytá ohniska požáru. Požárem byla zničena celá budova. Škoda na objektu byla předběžně vyčíslena na 7 milionů korun, uchránit se podařilo majetek ve výši 2 miliony korun. Plameny dále poničily zaparkované vozidlo Mitsubishi na němž byla vyčíslena škoda ve výši 80 tisíc korun. Škoda na Peugeotu, který celý shořel, byla vyčíslena na přibližně 70 tisíc korun. Zásah byl ukončen ve 21.01 hodin.

Poslední říjnové ráno nezačalo příliš šťastně pro majitele truhlárny v Borové na Svitavsku. V časných ranních hodinách byl požár ohlášen na operační středisko hasičů. Na místě zasahovalo celkem 7 jednotek. Truhlárna byla z části zděná a z části dřevěná. Požár hasiči zlikvidovali během jeden a půl hodiny. Na pomoc byl přivolán i speciálně vycvičený pes na vyhledávání hořlavých kapalin, ten označil jedno místo s akcelerantem, ale není jisté jestli se tam hořlavá kapalina nemohla vyskytovat přirozeně. Na místo byl přivolán i odborník z oboru elektro. Škoda byla předběžně vyčíslena na 1,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru se stále vyšetřuje.

Info: Vendula Horáková, mluvčí krajských hasičů

Sdílet