Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společné cvičení profesionálních zdravotníků a hasičů ve Zlíně

Dne 2. 11. 2010 v 09:10 hod. bylo vyhlášeno speciální cvičení zdravotnické záchranné služby a hasičů ve Zlíně.

Námětem cvičení bylo zvládnout vážnou dopravní nehodu se záchranou čtyř zraněných a zaklíněných osob. Cílem bylo zdokonalit společný zásah u mimořádné události s prioritou záchrany zraněných osob, procvičit velení zásahu, koordinovat správné a účelné postupy.

U sídla zdravotnické záchranné služby došlo k simulované dopravní nehodě dvou osobních aut, přičemž jedno se převrátilo na bok. Došlo ke zranění čtyř přepravovaných osob, jedna svým zraněním podlehla na místě.

Jako první na místo dorazily dvě posádky zdravotníků, následovány hasiči. Zdravotníci se ihned začali starat o zraněného osoby uvnitř vraků aut a hasiči se postarali o zajištění místa pro bezpečnou práci. Vraky aut byly podepřeny proti nežádoucímu pohybu a zabezpečeny proti požáru. Následovalo přinesení vyprošťovacího zařízení a po dohodě s lékařem se hasiči pustili do uvolňování sevření kolem zaklíněných těl.

Za pomoci hydraulických nůžek se hasičům podařilo odstřihnout střechu jednoho auta a vytvořit tak dostatečný prostor pro vytažení pacientů. Těm byl nasazen krční límec a po fixaci těla byli vytaženi na nosítkách ven. Následovalo přenesení do sanitního vozu a další péče. Z převráceného auta se hasičům nakonec podařilo dostat zraněnou ženu přes zadní okno a i ona skončila v péči lékařů. Jako poslední byla vytažena figurína, která představovala mrtvého řidiče. Celý zásah trval záchranářům asi třicet minut.

Po cvičení se záchranáři sešli v prostorách záchranné služby, kde cvičení vyhodnotili. Akci přihlíželi odborníci z řad zdravotníků i hasičů. Cvičení si přišli prohlédnout také studenti nedaleké zdravotnické školy, kteří se pravidelně účastní našich akcí. Získané poznatky budou dále sloužit pro odborný výcvik a školení.

Podobné akce se uskutečňují i několikrát ročně a velmi přispívají ke vzájemné a koordinované spolupráci při řešení skutečných událostí. Známá jsou také naše společná cvičení např. pro zásahy u populárních automobilových soutěžích a vyprošťování ze závodních speciálů.

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc., tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Sdílet