Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v jedné obytné místnosti domu v Brankách

Dne 2. 11. 2010 ve 20:43 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v obci Branky. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Branek a Kunovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jedné z místností rodinného domu.

Majitel zatopil v kamnech a odešel z domu. Když se po nějaké době vrátil, tak zjistil požár v jedné z obytných místností. Plameny se snažil hasit pomocí kbelíků s vodou, ale na pomoc museli vyjet i hasiči.

Po dojezdu jednotek pronikli hasiči do místnosti s požárem, který se podařilo rychle lokalizovat i celkově uhasit. Zásahem hasičů se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru a uchránit tak další majetek před poškozením. Zakouřený dům museli hasiči odvětrat. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitel vypověděl svůj příběh o topení a odchodu z domu. Vyšetřování ukázalo na nedbalost při ponechání topidla bez dozoru, kdy v nepřítomnosti osob došlo ke vznícení blízké pohovky. Mohlo jít o odlétnutí žhavé částice, případně o vliv sálavého tepla na hořlavé materiály v blízkosti kamen.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek v domě asi za 300 tis. Kč.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet