Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Dyje havaroval traktor s ledkem amonným

K likvidaci následků havárie obřího traktoru s nákladem ledku amonného u řeky Dyje vyjížděli hasiči 13. května ve 14.30 hodin na Břeclavsku.

Obří traktor Massey Ferguson 8270 zdejšího agropodniku s valníkem plně naloženým ledkem amonným projížděl po starém dřevěném mostě na místní komunikaci mezi obcemi Jevišovka a Nový Přerov. Povrchové desky mostu, který byl už před nehodou v havarijním stavu a jeho nosnost odpovídala osobnímu vozidlu, pod soupravou o hmotnosti cca 20 tun povolily. Traktor zůstal levými koly viset nad několikametrovou prohlubní, valník se zřítil na kraj břehu řeky Dyje a část vysypaného nákladu se dostala do řeky. Dvě jednotky profesionálních a dobrovolných sbíraly rozsypaný ledek amonný, na místě zasahovaly dva obří jeřáby, s jejichž pomocí se po náročné a riskatní operaci podařilo traktor v 17 hodin vyprostit. O hodinu později byl vyproštěn zřícený valník. Protože po havárii chybí cca 5 metrů povrchu mostu, hasiči na vstupu k mostu vybudovali zátarasy. Zásah byl ukončen v 19 hodin.
O havárii byl informován starosta obce a dále referát životního prostředí Městského úřadu v Mikulově, Česká inspekce životního prostředí a Povodí Moravy. Přesné množství úniku ledku amonného do řeky Dyje, která se nedaleko od místa havárie vlévá do Novomlýnských jezer, nebylo dosud zjištěno. Podle předběžného odhadu se mohlo jednat o množství v rozpětí od 10 do 500 kilogramů čtyřiadvaceti­procentního ledku amonného, který se používá jako zemědělské hnojivo a ve vodě se rozpouští. Úhyn ryb ve vodním toku zatím nebyl zaznamenán.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet