Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stodůlečtí hasiči mají po 117 letech zbrojnici

U křižovatky ulic Tlumačovská a Červeňanského na Velké Ohradě vyrostla hasičská zbrojnice pro Sbor dobrovolných hasičů Stodůlky. V úterý 12. října předal budovu do užívání hasičům starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Akce se zúčastnil také náměstek primátora Rudolf Blažek, zástupci starosty Prahy 13 a představitelé profesionálních i dobrovolných hasičů.

Hasičskou zbrojnici vybudovala na vlastní náklady v rámci smlouvy s městskou částí společnost Lidl Česká republika, která v září 2009 otevřela na sousedním pozemku svoji novou prodejnu potravin. Výstavba zbrojnice stála přibližně 11 miliónů korun, městská část přispěje částkou 4 milióny korun, kterou zaplatí v pěti ročních splátkách.

Stodůlecký sbor dobrovolných hasičů se tak konečně dočkal své historicky první zbrojnice.. Od svého vzniku v roce 1893 neměl sbor nikdy vlastní „hasičárnu“ a musel svá vozidla a vybavení ukládat zpočátku ve stodolách a až dosud v pronajatých garážích a na zimním stadionu.

Teprve nyní, po 117 letech, se poprvé podařilo zajistit pro hasiče vlastní prostory, kde mohou zaparkovat svá vozidla a ukládat techniku a výstroj. Druhý hasičský sbor v Praze 13 – SDH Třebonice – dostal novou zbrojnici v říjnu 2006 ke 110. výročí vzniku sboru.

Samuel Truschka
tiskový mluvčí
městská část Praha 13

Sdílet