Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V muničním skladu na ruském Dálném východě vypukl požár

VLADIVOSTOK (Rusko) – Mohutný požár zachvátil muniční sklad ruského vojenského námořnictva na jižním okraji dálnovýchodního Vladivostoku.

Podle ministerstva pro mimořádné situace nejsou hlášeny žádné ztráty na životech ani zranění. Nad skladištěm krouží vrtulníky, které monitorují situaci. S ohnivým živlem se potýká deset hasících vozů. Pokud by se plameny ještě více rozšířily, chystá se policie evakuovat nejblíže ležící vesnice.

Podle mluvčího Tichomořské flotily Alexandra Kosolapova požár vypukl při běžné likvidaci nevyhovující munice. „Oheň vzplál, když personál skladu likvidoval zastaralou munici, a rozšířil se trávou na svazích v jižní části Vladivostoku, požárníkům se však podařilo zabránit jeho šíření,“ sdělil mluvčí.

Velitel flotily admirál Viktor Fjodorov, citovaný agenturou AP, novináře informoval, že plameny už způsobily výbuch dělostřelecké munice naložené ve 12 železničních vagonech. Granáty podle něj létají až do vzdálenosti 800 metrů.

Agentura Interfax citovala nejmenovaného činitele obranného resortu, podle kterého začínají být skladiště přeplněná municí, z níž značná část pochází ze druhé světové války a stala se nebezpečnou.

Životnost více než 1,5 milionu tun munice už vypršela a je nutné ji urychleně zlikvidovat, dodal zdroj. V některých skladech je prý napěchováno třikrát více munice, než činí jejich kapacita.

Při požáru ve velkém muničním skladu ve Vladivostoku v roce 1992 zasypávaly odletující šrapnely nedaleké vesnice po několik dní; několik lidí přišlo o život. Kvůli této byl odvolán tehdejší velitel Tichomořské flotily Gennadij Chvatov.

Zdroj: ČTK,www.rian.ru
Foto: www.ntv.ru
Sdílet