Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po nehodě skončilo 1300 litrů v půdě a dešťové kanalizaci

Dne 4. 11. 2010 ve 23:06 hod. byli hasiči informováni o úniku velkého množství nafty z poškozeného kamionu v průmyslové zóně mezi obcí Otrokovice a Napajedla.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozem a později i další jednotka profesionálů ze Zlína se speciálním protichemickým autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/55, v průmyslové zóně Napajedla, došlo k poškození palivové nádrže kamionu a k následnému úniku většího množství nafty.

Hasiči byli na místě havárie do dvou minut od výjezdu. Po rychlém průzkumu bylo zjištěno, že řidič nákladní soupravy s tahačem zn. DAF vjel mimo zpevněnou komunikaci, kde prorazil nádrž o zbytky konstrukce odstraněného billboardu.

Následně došlo k úniku celkem 1300 litrů paliva, které se dostalo nejen do půdy, ale hlavně do dešťové kanalizační šachty. Místo bylo kontaminováno a velitel si okamžitě vyžádal výjezd speciálního protichemického vozu ze zlínské stanice. Cílem bylo zabránit odtoku nafty do blízké řeky Moravy nebo do čisticí stanice.

Hasiči okamžitě použili sběrné nádoby na záchyt další nafty z poškozené nádrže. Kaluže paliva na zemině se snažili odčerpat nebo odebírat do dalších nádob. Do kanalizace bylo nasazeno čerpadlo na ropné produkty a během hodiny se podařilo dostat ven asi 5 tis. litrů smíchané vody s naftou. Hasiči emulzi přečerpávali do pevných i mobilních nádrží.

Po odčerpání nafty z povrchu hasiči zasypali zbytky ropných látek větším množstvím sorbentů. Na odvoz odčerpané nafty byla povolána cisterna profesionálních hasičů podniku Čepro Loukov, která přijela krátce po druhé hodině ranní.

Na místo se dostavil zástupce obce a povolán byl také odborník z vodovodů a kanalizací. Vodárny si zajistí vyčištění šachty sami. Na sanaci kontaminované půdy zřejmě přijede specializovaná firma z Brna. Během nočního zásahu byla omezena doprava na hlavním tahu a svedena do jedné poloviny silnice.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet