Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Moravském Krasu

Na několika místech Moravského krasu na Blanensku od 16. do 18. května cvičili jihomoravští hasiči se specializací pro práce ve výšce a nad volnou hloubkou zásahy při záchraně a vyprošťování osob z výkopů, šachet, závalů, jeskyní, lomových a skalních stěn i jiných nepřístupných míst.

Součástí třídenního výcviku, který připravil HZS Jihomoravského kraje ve spolupráci se Speleologickou záchrannou službou, bylo například provizorní zajištění výkopů či štol pomocí dřevěných výztuží a hydraulických vzpěr, záchrana osob z jeskyní, a záchrana osob ze skalních stěn pomocí lanového traverzu.

V jednom z lomů hasiči cvičili i menší odstřely kamene, používané při záchraně osob z jeskynních či skalních závalů. Výcviku se účastnili hasiči z územních odborů HZS Brno, Blansko, Znojmo a Hodonín, a jako pozorovatelé také hasiči z Moravskoslezského kraje.

Protože výcvik má prověřit vícedenní nasazení záchranářů v terénu, k ubytování jim sloužila polní základna postavená za pomoci speciálního kontejneru pro nouzové přežití a nafukovacích stanů.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

Foto: HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet