Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár balíků sena v Polici, hasiči zachraňovali zvířata

Dne 4. 11. 2010 ve 21:06 hod. byli hasiči informováni o požáru seníku v obci Police na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Police a Kelče. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru uskladněných balíků sena.

Požár zpozoroval náhodný svědek, který svým dalekohledem uviděl plameny ve skladovací hale družstva. Neváhal a ihned informoval hasiče, kteří se díky němu o požáru dozvěděli velmi brzy a mohli tak i rychle přijet na místo.

První cisterna profesionálních hasičů dorazila asi za deset minut od výjezdu ze stanice. Následoval rychlý průzkum místa události a velitel zásahu potvrdil požár uskladněných balíků sena. Před rozvinutím proudů s vodou, a zahájením požárního útoku, museli hasiči vyhnat z haly i výběhu ustájená zvířata. Celkem se jednalo asi o 40 kusů hovězího dobytka.

Zástupcům družstva se podařilo velmi rychle zapojit do boje s požárem pracovní stroj, kterým vyváželi balíky slámy z haly. Cílem všech bylo zabránit dalšímu rozšíření plamenů na velké množství uskladněného sena.

Společným zásahem se nakonec podařilo uchránit značný majetek nejen na uskladněném materiálu, ale také na samotné hale a dalších blízkých budovách. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár samotný vznikl na části uskladněných balíků, kterých bylo v hale o rozměru 80 × 25 metrů až jeden tisíc. Velká hala sloužila jako sklad píce a zároveň částečně i jako chráněný prostor pro ustájení zvířat.

Díky včasnému zpozorování a následnému zásahu došlo ke zničení pouze asi dvou desítek balíků sena a škodu si majitel odhadl do 10.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit jak majetek, tak i desítky zvířat. Příčinou vzniku požáru bylo samovznícení uskladněného sena.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet