Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil 100 vagonů sena a slámy

Sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů vyjíždělo 19. května odpoledne k požáru seníku v osadě Rudník u Ratíškovic na Hodonínsku.

Požár byl na operační středisko HZS ohlášen v 15.20 hodin a v době příjezdu první jednotky byl již ocelový objekt o rozměrech cca 12 krát 30 metrů plný balíkované slámy a sena celý v plamenech. Hasiči proti ohni nasadili otočnou proudnici a zřídili vodní vedení s dalšími čtyřmi proudy. K požářišti také zavedli kyvadlovou dálkovou dopravu vody. Protože oheň zasáhl a znehodnotil celý obsah seníku a aktivní hašení by bylo neúčinné, po 18. hodině bylo rozhodnuto, že se zbytky ohořelých balíků slámy nechají dohořet. Na místě zůstaly dvě jednotky hasičů, které budou požářiště střežit pro případné šíření ohně do okolí.
Seník je součástí odchovny koní, prostor pro zvířata však požár nezasáhl. Pří zásahu nebyl nikdo zraněn, škodu na zničeném objektu i uskladněném senu a slámě vyšetřovatel předběžně odhadl na 1,3 milionu korun. Na tři miliony korun vyčíslil hodnotu sousedního seníku, který zásah hasičů uchránil, a také okolního lesa, do něhož se požár nerozšířil. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet