Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hořel dům i zaparkované automobily

Dne 6. 11. 2010 v 03:46 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru obytného domu a zaparkovaných aut v Uherském Hradišti.

Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma zásahovými vozy, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů obcí Kunovice, Babice, Bílovice a Nedakonice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru obytného domu poblíž Mariánského náměstní a k poškození i devíti zaparkovaných osobních aut.

Hasiči se o požáru dověděli nejdříve od strážníků a následně od dalších svědků, kteří požár velmi dramaticky popisovali. Operační důstojník na místo vyslal více jednotek a zásahových vozů.

Nový obytný dům se dvěma vchody a celkem dvaatřiceti bytovými jednotkami není ještě zcela zaplněn. Před příjezdem hasičů dům stačilo opustit několik osob, včetně jednoho majitele, který se snažil vyjet se svým hořícím vozem od domu a uchránit ho tak před celkovým zničením.

zásah hasičů

První cisterna profesionálů z Uherského Hradiště byla na místě za dvě minuty od výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlost požáru a vyhlásil II. stupeň požárního poplachu. Postupně byly rozvinuty tři proudy vody s pěnou a začal hasební útok z několika stran.

V době našeho příjezdu hořela celá řada zaparkovaných vozidel a vnější plášť nového obytného domu. Hasiči prioritně srazili plameny šlehající do oken bytů v prvním patře a zabránili tak prostupu požáru do jednotlivých bytů.

Hasiči zahájili také průzkum v domě, kde požár uvěznil několik nájemníků. Nájemníci se sami nemohli dostat ven přes zakouřené chodby ani přes plameny ohrožující okna i balkony. V nařízené evakuaci se hasičům podařilo dostat ven celkem 12 osob, včetně dvou batolat, těhotné ženy, seniorů a domácích zvířat. Během požáru nebyl nikdo zraněn. Celý obytný dům hasiči odvětrali přetlakovou ventilací.

Intenzivním hasebním zásahem vodou a pěnou se podařilo požár lokalizovat asi po půlhodině prací. Další hodinu trvalo postupné dohašování ohnisek požáru a kontroly zaparkovaných a poškozených aut. Všem vozům museli hasiči otevřít kapoty a zabezpečit auta proti dalšímu případnému rozhoření.

vyšetřování události

Na místo mimořádné události se sjel tým vyšetřovatelů hasičů z Uherského Hradiště i Zlína. S týmem vyšetřovatelů a techniků Policie ČR vytvořili společnou skupinu, která se začala zabývat příčinou ničivého požáru.

Požár poškodil vnější plášť obytného domu, polystyrenové obložení, kontejnery na odpad a celkem 9 zaparkovaných aut zn. BMW, Audi, Volvo, VW Passat, VW Golf, VW Tuareg, Š Super, Š Favorit a Peugeot 306.

Požárem způsobené škody se předběžně odhadují nejméně na 5 mil. Kč. Podobně nemalé hodnoty majetku se podařilo hasičů zachránit včasným zásahem.

Příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Na místo byl vyžádán speciálně cvičený pes pro vyhledávání akcelerantů hoření na požářištích. Vyšetřovatelé prověřují možnost vzniku požáru od hořícího plastového kontejneru, který byl umístěn v boxu u domu a mohlo dojít k zasažení obložení domu a k následnému zapálení zaparkovaných aut. Vyloučeny rovněž nejsou ani další možné příčiny, které dále specialisté zkoumají.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet