Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nočním požáru na Trutnovsku byli zraněni dva lidé

Tři jednotky hasičů vyjely v noci ze soboty 6. listopadu na neděli k požáru zděného přístavku přistavěného k rodinnému domu v obci Studenec na Trutnovsku. Událost byla na operační středisko hasičů ohlášena v 00:41 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, dobrovolní hasiči z Trutnova – Horního Starého Města a Hajnice.

Po příjezdu hasičů na místo určení byl požár přístavku v předposlední fázi hoření a ohrožoval přilehlý rodinný dům o dvou nadzemních podlaží. Podkroví rodinného domu, kde přespával jeden z příbuzných majitele, bylo zasaženo hustým kouřem. Muž se nadýchal zplodin hoření a nemohl se dostat ven. Hasiči se dostali do podkroví a zraněného muže vyvedli ven, kde si jej převzala záchranná služba. Při požáru byl zraněn i majitel domu, který se také nadýchal kouře. I toho záchranná služba převezla do nemocnice v Trutnově. Hasičům se podařilo zastavit šířící se plameny na rodinný dům a zabránili tak větším materiálním škodám. Přesto požár zničil střešní konstrukci přístavku, nábytek, okna, dveře, elektrospotřebiče, sekačku na trávu, ruční nářadí, propanbutanovou lahev, jízdní kolo a došlo k poškození elektroinstalace a malby místností. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun, uchráněné hodnoty na rodinném domě činí 1,5 milionu korun.

Šetřením a ohledáním místa bylo zjištěno, že příčinou byly odlétající jiskry a žhavé uhlíky z ohniště krbu do obytné místnosti přístavku, která byla součástí dílny. Vlivem teploty žhavých částic došlo ke vznícení koberce a následně k rozšíření na nábytek a další hořlavé materiály v místnosti. (foto: stanice Trutnov)

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Sdílet