Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasič z Pardubického kraje 3× bronzový v kulturistice

Profesionální hasič Tomáš Hlava ze stanice Králíky, územní odbor Ústí nad Orlicí není žádným nováčkem ve světě kulturistiky. Už v roce 2007 obsadil 2.místo na Mistrovství Čech juniorů v České Třebové a o rok později měl již v kapse zlatou medailí na Mistrovství České republiky juniorů v Kunovicích, v tom samém roce získal dokonce bronz na Mistrovství Evropy v Budapešti. V roce 2009 skončil na mistrovství světa juniorů v polském Bielistoku na patnáctém místě.

V letošním roce se na podzimní sezonu v klasické kulturistice Tomáš Hlava, který už opustil juniorské soutěže a je zařazen již mezi seniory, připravoval prakticky celý rok. Jak sám přiznává musel držet i přísnou dietu, aby se postupně mohl ve vynikající formě zúčastnit čtyř českých pohárů a jednoho poháru mezinárodního.

První byla soutěž ve Vyškově, kde mladičký Tomáš Hlava skončil na 4. místě. Třetí místo získal profesionální hasič na soutěži v Čelákovicích. Na mezinárodním kulturistickém klání v Opavě se probojoval do semifinále a 30. října již v Praze získává dvaadvacetiletý hasič bronzovou medaili. A o den později, v Ústí nad Labem, se mu taktéž bronzová medaile blýská na hrudi. Nadějný Tomáš Hlava soutěží za MD Fitness Lanškroun a trenérem mu je český reprezentant Martin Dajč. „Jsem velice spokojen se sezónou, protože přechod z juniorských soutěží do mužů není vůbec jednoduchý a v kulturistice obzvlášť,“ říká nadějný Tomáš Hlava. Tři medaile z první sezony jsou pro profesionálního hasiče opravdu skvělý začátek. V příštím roce se Tomáš Hlava chystá na Mistrovství ČR v kulturistice, které se uskuteční již na jaře, a to v květnu.

Pokud Tomášovi váha dovolí, bude zase soutěžit v kategorii klasická kulturistika a nově by rád zkusil se svou současnou přítelkyní párovou kulturistiku. „Je velká škoda, že úsporná opatření, která zasáhly všechny resorty s velkou pravděpodobností neumožní můj start na Mistrovství hasičů, které bude příští rok v New Yorku,“ dodává Tomáš Hlava. Byla by tam jistě velká šance na medaili a možná, že i zlatou.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Sdílet