Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Hasiči přesvědčovali sebevraha

Prověření schopností záchrany lidského života, osoba se sebevražednými úmysly ve čtvrtek 4. 11. 2010 na místním komíně v cementárně v Hranicích prověřila sloužící jednotku při záchraně osoby, které si na komíně všimnul jeden ze zaměstnanců společnosti.

Při taktickém cvičení bylo úkolem hasičů ze stanice v Hranicích, řešení simulovaného případu a následnou úspěšnou komunikaci s osobou která se pokusila o spáchání sebevraždy.

Na tísňovou linku Hasičského záchranného sboru byla v dopoledních hodinách ohlášena událost při které byla spatřena osoba na komíně cementárny. K události ihned po ohlášení byla vyslána jednotka z stanice ve Hranicích a rovněž lezecká skupina ze stanice v Přerově.

Při příjezdu jednotky hasičů se osoba se sebevražednými úmysly voláním na tísňovou linku hasičů snažila o zabránění přístupu hasičů a vyhrožovala skokem z komína jestliže jednotky hasičů neopustí místo okolo komína.

Operační středisko se snažilo s osobou komunikovat, přimět jej že účast hasičů na místě je ku prospěchu v jeho tíživé situaci. Velitel zásahu vyslal k jednání proškoleného člena jednotky který prošel výcvikem předpsychologické první pomoci. Ten při prvotním kontaktu získal důvěru osoby k možné diskuzi v bezpečném místě na komínu a poté se mu podařilo jej přimět k možné pomoci psychologa Hasičského záchranného sboru.

Po delší diskuzi s osobou se hasičům podařilo přesvědčit tuto osobu, že pomocí lezecké skupiny jej evakuují z komína bezpečně na zem.

Taktické cvičení tak mělo za úkol prověřit schopnosti jednotky při takového nastalé situaci. Osobu se sebevražednými účinky simulovaně vytvářel psycholog Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, který tak měl možnost reálně poté vyhodnotit klady a zápory vyjednávací skupiny a rovněž tak poukázat na další možnosti při podobných situacích.

Zdeněk Hošák
Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Sdílet