Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CAS 25 – Škoda 706 RTHP

Trambus ve velmi zajímavém provedení od SDH Hostinné.

Rok výroby: 1984
Přestavba: zima 2002/2003

Přestavbu cisterny jsme vzali takříkajíc „zgruntu“. Na nástavbě jsme odstranili vše až po nádrž (to bylo výborné cvičení s vyprošťovacím zařízením) a zbudovali jsme nástavbu kompletně novou. Dosáhli jsme mnohem větších úložných prostor – využili jsme i místo na boku nádrže. Na místo klasických dveří jsme použili hliníkové rolety (objednali jsme si je na zakázku). Jedinou další hotovou věcí, kterou jsme kupovali, bylo výstražné zařízení. Jinak jsme kupovali pouze materiál (profily, pozinkované a hliníkové plechy), celé dílo je prací šikovných kluků z naší jednotky.

Při přestavbě jsme odstranili nádrž na pěnidlo (no, vlastně jsme ji odstranili už dříve – to pěnidlo je strašně agresivní ke kovu :-) a nyní pěnidlo vozíme v deseti dvacetilitrových kanystrech v bedně na střeše. Tam se ostatně ještě vejdou lopaty, krumpáč, hrábě, ocelová lana, sekera „bouračka“ a další užitečnosti.

Když už jsme měli kompletně odstrojenou nádrž, vrazili jsme do ní i trochu „elektroniky“ – dvě čidla, z nichž jedno signalizuje téměř plnou nádrž (= pomůcka při plnění vozidla) a druhé, které začně pískat při poslední třetině vody v nádrži (= signalizace, že pokud nejsou posily, je třeba šetřit vodou). U čerpadla byly vyměněny vývody a byly osazeny kulovými uzávěry.

Na střechu jsme vyrobili výsuvnou a otočnou osvětlovací rampu. Její ovládání je sice jen ruční, ale chtít víc bychom byli příliš zmlsaní.

Čalounění kabiny bylo také ve špatném stavu, proto jsme ho vyměnili za zátěžový koberec, který je na své místo přilepen (dělal to čalouník, neptejte se mě jak :-) – je to příjemné na dotyk a drží to líp než originál.

Vozidlo je vybaveno veškerou standardní výbavou, navíc zde máme plovoucí čerpadlo, 4 ks nastavovacího hliníkového žebříku, VRVN-ku, 4 Saturny a vysílačku Motorola.

Celá přestavba stála okolo 150 000,– Kč a dělalo se na ní asi půl roku.

Za SDH Hostinné
Petr Šmíd, zástupce velitele jednotky

Soutěžní kategorie č.3
Sdílet