Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jedenáct setin sekundy rozhodlo

V sobotu 14. května 2005 se v obci Voleč na Pardubicku konal třetí ročník soutěže jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Přeloučska, „O putovní pohár velitele pobočné stanice Přelouč“.

Před třemi roky přišel velitel pobočné stanice Hasičského záchranného sboru v Přelouči npor. František Rambousek s nápadem uspořádání soutěže pro zásahové jednotky obcí, které spadají pod pobočnou stanici HZS pardubického kraje v Přelouči. Nápad se zalíbil starostům dotčených obcí i velitelům jednotek a první ročník této soutěže byl upořádán v Řečanech nad Labem. Pořádání druhého ročníku se u příležitosti výročí založení SDH ujala obec Semín a třetí ročník zorganizovala obec Voleč se svojí zásahovou jednotkou. Důvodů k pořádání bylo hned několik: v prvním ročníku hasiči z Volče skončili na třetím místě, druhý ročník vyhráli a zároveň v roce 2005 slaví SDH Voleč 120 let od svého založení.

Soutěže se zúčastnilo dvacet jednotek a soutěžilo se v disciplíně požární útok, s úpravami pro potřeby výcviku jednotek. Úpravy spočívají v zařazení překážky na trať požárního útoku, kde dopravní vedení vody musí být protaženo skrz okno. Situace simuluje zásah na hořící budovu.
Zápolení probíhalo za velmi pěkného počasí od deseti hodin dopoledne, kdy po slavnostním nástupu soutěžních družstev a předání putovního poháru nejmladším zástupcem SDH Voleč, šestiletým Václavem Sirůčkem, do rukou ředitele soutěže Františka Rambouska začalo první kolo soutěžních pokusů. Po prvním kole si domácí družstvo drželo stále první místo, ale bylo jasné, že konkurence je vysoká a druhé kola může ještě celkovým pořadím zamíchat. O přestávce mezi prvním a druhým kolem byla provedena ukázka historické ruční hasičské stříkačky, tažené koňmi z Kladrubského hřebčína, která sklidila velký úspěch u diváků stejně jako ukázka slanění z koše automobilového žebříku AZ30 Camiva na podvozku Renault kterou provedli příslušníci HZS pardubického kraje. V přestávce mezi prvním a druhým soutěžním kolem dospělých proběhla také soutěž sedmi družstev mladých hasičů v požárním útoku dle propozic celoroční hry mladých hasičů „Plamen“.

Po přestávce začalo druhé kolo soutěžních pokusů, ve kterém domácí družstvo – velký favorit závodů snažící se obhájit loňské první místo – zaznamenalo ohromné zklamání, protože družstvo hasičů z Bezděkova překonalo čas domácích z prvního pokusu a to o pouhých jedenáct setin sekundy ! Ale to se ve sportu stává, domácím zřejmě chyběla ta pověstná kapka štěstí v naprosto vyrovnaném souboji. Na prvním místě se tedy umístilo a putovní pohár odvezlo družstvo z Bezděkova, na druhém místě tým domácích hasičů z Volče a na místě třetím družstvo hasičů z Jedousova.

Soutěži přihlíželo velké množství diváků a dle ohlasů z diváckých řad to byla příjemně strávená sobota.
Jan Kratochvil ml.
Sdílet