Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový výcvikový hasičský trenažér ve Vysokém Mýtě

Výcvik hasičů v trenažéru na tuhá paliva simulující reálné podmínky požáru v tzv. „FLASHOVER“ kontejneru, má téměř třicetiletou tradici. Z místa svého vzniku ve Skandinávii se tento způsob odborné přípravy rozšířil do celého světa. Původní charakter trenažéru jako prostředku výcviku se postupně měnil a v současnosti slouží tento trenažér také jako prostředí pro simulaci a zkoumání dynamických požárních jevů. Velkou popularitu si trenažéry získaly zejména pro svou schopnost vytvořit podmínky blížící se skutečnému prostředí působení požáru, jednoduchou obsluhu, nízkou cenu a bezpečnost při vlastním výcviku.

V Evropských zemích je tento trenažér běžným standardem. U nás je výstavba a provoz těchto zařízení teprve na začátku. Doposud bylo postaveno výcvikové zařízení v Brně, v Hamrech u Prostějova a v Havlíčkově Brodě. Pardubický kraj je čtvrtým místem kde bylo v letošním roce toto zařízení postaveno a 22.11. bude slavnostně uvedeno do provozu. Kontejner je umístněn v prostoru hasičského stadionu v Drábech ve Vysokém Mýtě. Další a u nás největší zařízení tohoto typu se v současnosti dokončuje také ve Zbirohu u Plzně.

Co je to FLASHOVER KONTEJNER ? Flashover kontejner (trenažér) je soubor prvků sestavených do systému, který dovoluje simulovat reálné podmínky při požáru v uzavřeném prostoru Jde o systém sestavený z běžných ISO kontejnerů (12m, 6m), ve kterých mohou jednotky PO nacvičit taktiku a vedení zásahu při požárech v podmínkách celkového vzplanutí.

Výstavba výcvikového zařízení ve Vysokém Mýtě byla započata v listopadu 2009 terénní úpravou části pozemku u hasičského stadionu. V březnu letošního roku byl navážen další materiál na výstavbu a svépomocí příslušníky HZS bylo celé zařízení postupně realizováno. Kontejnery byly upravovány na požární stanici a poté pro konečnou montáž převezeny na předem upravené místo.Ve Vysokém Mýtě se můžeme pochlubit ojedinělou konstrukcí spalovací pece, která je vyzděná ze šamotových cihel, které lépe simulují rozvoj požáru a jeho dynamiku, což také už potvrdily první ostré zkoušky.

Součástí nově vzniklého areálu je skladovací kontejnerová plocha pro uskladnění dřevěných palet pro spalování. Náklady na toto zařízení činily 200 000,– na nákup materiálu. Při terénních úpravách a výstavbě bylo odpracováno téměř 3000 hodin. Další náklady si ještě vyžádala stavební úprava sociálního zařízení pro cvičící a instruktory v prostoru požární stanice Vysoké Mýto. Po záběhu a výcviku instruktorů bude celé zařízení využíváno ke speciální odborné přípravě hasičů. Tato odborná příprava se svým charakterem nejvíce přibližuje skutečným podmínkám při požáru a umožní nácvik dovedností hasičů zvládat krizové situace.

npor. Vincenc Milan
komisař velitel PS Vysoké Mýto

Sdílet
Přiložené soubory
fwdflashoverpozary.zip zobrazit online ZIP 862 kB