Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Řidič se topil, hasiči zasahovali ve vodě

Osobní automobil dnes, 11. listopadu, ve 13 hodin, sjel mimo cestu do řeky u železničního viaduktu v Pardubicích. Řidiči se ale nepodařilo vyprostit a zůstal zaklíněn na přední sedačce pod vodní hladinou.

Celou událost zpozoroval cyklista, který okamžitě vytočil na svém telefonu tísňovou linku 112. Na místo ihned vyjíždí jednotka hasičů vybavená pro práci pod vodní hladinou a možný zásah na únik provozních náplní do vody. Informována o této události je zdravotnická záchranná služba a Policie ČR.

Naštěstí se nejednalo o skutečnou událost, ale pouze o cvičení

Po příjezdu hasičské jednotky se rozjela velká vyprošťovací akce. Jedna skupina hasičů se ihned pustila do pátrání po vozidle pod vodou, aby mohla co nejdříve vyprostit osobu uvězněnou ve vozidle. Další skupina hasičů musela vybudovat norné stěny k zachycení uniklých provozních náplní z vozidla a postavení čerpadla pro odčerpání látek.

Potápěči pod vodou pracovali s hydraulickým vyprošťovacím zařízením a po chvíli z vozu vyprostili řidiče, kterého předali do péče zdravotníkům. Ti ihned zahájili oživovací pokusy, ale po chvíli byla lékařem konstatována smrt.

Za pomoci automobilového jeřábu AV 14 T 815 a potápěčské skupiny bylo vozidlo vyproštěno ze dna řeky na břeh. K úniku provozních náplní naštěstí nedošlo. Členové potápěčské skupiny provedli ještě preventivní prohledání dna, zda se tam ještě nenachází spolujezdec, nebo jiný předmět, který by upřesnil příčinu nehody.

Velitel zásahu, nprap. Radek David:

Vyprošťování pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení pod vodní hladinou je o mnoho náročnější než při nehodě na silnici. Potápěč nemá například pod sebou pevnou zem.

Cílem cvičení bylo prohloubit schopnosti velitelů jednotek PO při řízení sil a prostředků, seznámení příslušníků s problematikou zásahu na únik ropných produktů a prověření schopnosti zasahující potápěčské skupiny.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Sdílet