Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva zavalení dělníci během dvou dnů

K záchraně muže z výkopu dnes odpoledne hasiči vyjížděli k hvězdárně a planetáriu na Kraví hoře v Brně.

Protože událost byla ve 13.49 hodin ohlášena jako zával muže, na místo vyjela dvě jednotky hasičů ze stanic v v Lidické a Bauerově ulici včetně družstva hasičů – lezců se speciální technikou k záchraně osob z hloubek.

Při jejich příjezdu již u hvězdárny zasahovali zdravotníci. Průzkum ukázal, že na dva dělníky pracující při přestavbě objektu ve výkopu se zřítila část uvolněného zdiva. Jednapadesátiletý muž stačil uskočit a padající části zdi ho zasáhly jen částečně a poranily mu pravou nohu. Druhého 34letého muže padající zdivo zavalilo, před příjezdem hasičů ho ale vyprostili ostatní zaměstnanci stavební firmy.

Vážně zraněnému 34letému dělníkovi poskytli ještě ve výkopu první pomoc zdravotníci a muže zafixovali do vakuových nosítek. Hasiči pak dělníka naložili na speciální transportní nosítka a přes staveniště ho šest hasičů vyneslo k sanitce. Také druhému muži hasiči pomohli z výkopu a předali ho zdravotníkům.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

U podobné události zasahovala včera také ZZS Jihomoravského kra­je:

Dne 10. 11. 2010 v 11:02hod přijalo krajské operační středisko tísňovou výzvu o zasypané osobě ve výkopu ve Vyškově. Na místo byly vyslány týmy RZP z Vyškova a RLP ze Slavkova.

Na místě po vyproštění týmy ošetřily 24letého mladého muže, kterého ve vážném stavu ve vakuové matraci, za podpory kyslíku a po podání nutných roztoků transportovaly na chirurgickou ambulanci nemocnice ve Vyškově.

Sdílet