Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Coleman si myslí, že Londýn má příliš mnoho hasičských aut

FBU tvrdí, že skutečným důvodem rozepře londýnských hasičů se sborem je plán škrtů, které obhajuje konfrontační vedoucí hasičského úřadu Brian Coleman, který jasně vyjádřil, že Londýn má příliš mnoho hasičských aut.

Je to překvapující, že Mr Coleman chce, aby se představitelé Fire Authority podívali na to, jestli v hlavním městě není „přespříliš hasičských aut“ – a zdali by se těch 27 hasičských vozidel předaných soukromé stávkokazecké firmě AssetCo vůbec mělo vrátit na stanice, ze kterých byly sebrány. Jeho hrozba prvoliniové zásahové hasičské službě přišla na poslední chvíli, kdy byl v pondělí 8. listopadu 2010 předložen rozpočtovému výboru London Fire and Emergency Planning Authority na stůl mimořádný dodatek.

Ben Sprung, regionální organizátor FBU v Londýně řekl: „Coleman popřel, že náš spor má cokoli společného se škrty ve službě pro obyvatele Londýna. To dokazuje, že tento plán zde celou dobu byl. Vypadá to, že si víc než bezpečnost Londýna přeje vendetu proti hasičům. Je jasné, že tento muž na toto místo nepatří.“

Matt Wrack, generální sekretář FBU řekl: „Aby se změnilo zabezpečení Londýna a jeho pokrytí, musel by hasičský úřad provést důslednou analýzu a vyhodnotit nebezpečí. To se nestalo.“

5.500 hasičů v Londýně se vyhrožuje vyhozením z práce, jestliže nepodepíší nové smlouvy. Odborový svaz odvolal plánovanou stávku na 5. listopadu, (Pozn. překl. – v tento den se v Londýně vzpomíná na spiknutí /1605/ a pokus žoldnéře Guy Fawkese, který se vrátil z války a chtěl s pomocí 13 mladých mužů vyhodit do povětří sněmovnu lordů za použití 36 sudů střelného prachu. Spiknutí bylo odhaleno, protože jeden ze spiklenců si uvědomil, že by zahynulo mnoho nevinných lidí a jejich úmysl vyzradil. Guy Fawkes byl při přípravě ve sklepě chycen a později popraven. V tuto noc, tzv. Bonfire night, si Londýňané připomínají tuto událost pálením figurín Guy Fawkese a ohňostroji, takže hasiči mají mnohonásobně víc výjezdů) protože se obával, že AssetCo by nezajistila odpovídající bezpečnostní pokrytí. Těch 27 hasičských vozidel stále ještě nebylo vráceno na jejich stanice.

Colemanův poslední nestydatý krok přichází před arbitrážním řízením příští týden.

Přeložil Milan Skalník
zdroj: OSH

Sdílet