Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda vlaku a multikáry u Stochova

Srážka osobního vlaku s malým nákladním automobilem, tov. značky „Multicar“ byla na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášena v pátek 12. listopadu 2010, v 10:04 hod., na železničním přejezdu mezi Stochovem a Novým Strašecím (místní část Stochov Slovanka).

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje vyslalo na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Stochov s jedním zásahovým automobilem společně s vyšetřovatelem požárů z důvodu fotodokumentace nehody.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že na chráněném železničním přejezdu došlo ke srážce osobního motorového vlaku s malým nákladním automobilem Multicar, který byl vlakem tlačen cca 100 m od přejezdu, ve směru na Nové Strašecí. K místu nehody se museli zasahující příslušníci a záchrannáři dostavit pěšky podél kolejí a železničního náspu. Sebou nesli hydraulické vyprošťovací zařízení, neboť z prvotního hlášení nebylo možno jednoznačně určit, zda zraněný řidič Multicary je ve zdemolované kabině zaklíněn.

Průzkumem bylo zjištěno, že v Multikáře se nachází těžce zraněný řidič. V osobním vlaku nebyl nikdo z cestujících zraněn. Po příjezdu ZZS byl řidič vyproštěn z kabiny automobilu a přeložen na vakuová nosítka. Dále byly zajištěny důležité životní funkce a byl předán letecké záchranné službě, která ho přepravila do Střešovické nemocnice.

Pro cestující z vlaku byla zajištěna náhradní autobusová doprava z ČSAD Kladno. Železniční trať i místní komunikace v okolí železničního přejezdu byla po celou dobu záchranných prací a následného vyšetřování viníka nehody uzavřena.

nprap. Jiří Pospíšil
Vyšetřovatel požárů Kladno

Sdílet