Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stodvanáctý výjezd JSDH Lysá nad Labem

Dne 11. 11. 2010 v 17:56 byl naší jednotce vyhlášen 111 výjezd roku 2010. Vyjíždělo se na požár nízké budovy. Na bývalém vojenském letišti Boží Dar, hořela opuštěná budova v blízkosti firmy POL.

Vyjela CAS K 25 T 815 v počtu 1+7. Jednotky prováděly hasební práce a rozebírání konstrukcí. Dále zde zasahovaly jednotky HZS Stč. PS Nymburk a JSDH Milovice.

Několik minut po odjezdu prvního vozidla se rozezněla siréna podruhé. Vyjížděli jsme na požár výškové budovy. Na bývalém vojenském letišti Boží Dar hořela opuštěná výšková budova směr Straky. Vyjela CAS 32 T 148 v počtu 1+2, CAS 20 T 815 v počtu 1+5 a AZ 30 IFA v počtu 1+2. Po příjezdu na místo zásahu na místě zasahoval HZS Stč. PS Nymburk. Po dohodě z velitelem zásahu zůstala na místě CAS 32 T 148, která doplňovala vodu a CAS 20 T 815, AZ 30 IFA se vrátily zpět na základnu. Oba požáry byly s největší pravděpodobností založeny úmyslně.

V letošním roce naše jednotka vyjela k celkem 112 událostem. Dalo by se říci, že krom potápějící se lodi jsme byli takřka u všeho, začalo to zimou, kdy jako spousta jiných jednotek, i my jsme jezdily odstraňovat nebezpečné sněhové převisy a rampouchy z budov. Potom už jsme se skoro nezastavili, jezdily jsme otvírat zamčené byty, snášet pacienty, řezat nebezpečné stromy, evakuovat osoby a pytlovat pytle s pískem při povodních, likvidovat úniky nebezpečných látek, hasit požáry a také pomáhat k dopravním nehodám. Ale neměli jsme pouze ostré zásahy, během roku jsme měli jako sbor také společenské akce, náš ples, akci „Osvobození Matyldy“, ale i svatby některých našich členů. Jednotka se účastnila školení a cvičení. Některá probíhala ve spolupráci s ostatními sbory z okolí, zejména s JSDH Byšičky a JSDH Vestec. Například vydařené cvičení záchrany osob na vodě ve Veltrusech nebo cvičení velitelů a strojníků v Milovicích. Zajímavé zásahy:

Dne 3. 7. 2010 v 20:10 byl naší jednotce vyhlášen poplach. Jednalo se záchranu kočky z cca 20 metrů vysoké borovice ve Staré Lysé. Na místo vyjela jednotka CAS 20 Tatra 815 v počtu 1+3 a AZ 30 Ifa v počtu 1+2. Kočka byla v koruně borovice a při pokusu o sundání se vždy přemístila na druhou stranu koruny. Nakonec, po několika pokusech o sundání, se kočka rozhodla, že sleze sama. Kočka utekla do lesa a naše jednotka se mohla vrátit domů.

Ve středu, dne 8. 9. 2010 v 8:50, byl naší jednotce vyhlášen poplach. Jeli jsme do Mochova (okres Praha Východ), kde hořel objekt bývalé mrazírny. V bývalé mrazící hale došlo k požáru izolace mezi stěnami. Už když jsme vyjížděli z Lysé, jsme pozorovali hustý černý dým stoupajíce do výšky. Po příjezdu na místo naše jednotka prováděla kyvadlovou dopravu vody, hasila uvnitř budovy jedním C proudem a z venku střechu z automobilových plošin. Postupně bylo prováděno střídání zasahujících hasičů ostatními jednotkami SDH a HZS. Po lokalizaci požáru bylo provedeno rozebrání izolace a také dohašování ohnisek pomocí zařízení Kobra ( z HZS Hlavního města Praha), skrytá ohniska byla vyhledávána pomocí termokamery (HZS Beroun). Na místě byli také chemici z Kamenice, kteří měřili koncentraci jedovatých látek v ovzduší. V Nymburském kontejneru chemické služby byly měněny a doplňovány tlakové láhve do dýchacích přístrojů.

Naše jednotka na místě byla s CAS 32 T 148 v počtu 1+2 a CAS K 25 Tatra 815 VVN v počtu 1+3 a DA Ford Transit v počtu 1+1,kterým jsme si vezli náhradní dýchací přístroje. Dále na místě zasahovaly jednotky PO: HZS Nymburk, Stará Boleslav, Benátky nad Jizerou, Praha. JSDH Úvaly, Jirny, Čelákovice, Kounice, Lysá nad Labem. Na místě také byla PČR

V úterý 18. května 2010 v 18:55 hodin vyjela jednotka SDH Lysá nad Labem k požáru stromu. Vyjela CAS 20 T 815, v počtu 1+5 do ulice Poděbradova v Lysá nad Labem. Ve zbrojnici zůstává záloha 1+8. Na místě události zjištěno, že v duté vrbě hoří. Je použít vysokotlaký proud. Nebylo zjištěno, zda je to hra dětí nebo někdo šeptal horoucí slova do vrby. Jednotka se vrátila v 19:20 hodin na základnu.

V sobotu 7.8. po půl druhé odpoledne jsme vyjížděli na výzvu Sektorového operačního a informačního střediska HZS Mladá Boleslav vyžádanou technikou na stanici HZS Mladá Boleslav, odkud vyjel odřad na pomoc do Libereckého kraje. JSDH Lysá vyjela dopravním automobilem Ford Tranzit s člunem Marine 16Y a gumovým raftem v požadovaném počtu 6 hasičů, společně s JSDH Byšičky, která vyjela dopravním automobilem Avia s člunem Vari v počtu 3 hasiči. Následně vyjela na přímou urgentní telefonickou výzvu Operačního a informačního střediska MV-Generálního ředitelství HZS ČR v Praze také naše speciální osmikolová Tatra 815 8×8 ve vyžádaném počtu 3 hasiči s tím, že bude nasazena na evakuaci obyvatel ze zatopených oblastí, kam pro silný proud vody, není možno povolané čluny vůbec nasadit. Evakuace odtud byla možná pouze těžkou technikou (broděním) nebo vrtulníky. Naše Tatra 815 8×8 byla ihned po příjezdu do Liberce operačním střediskem nasazena k evakuaci osob v obci Hrádek nad Nisou, kde ve spolupráci se skupinou složenou z 2 členů místní JSDH Hrádek n.N. a 1 příslušníka- lezce jednotky HZSP SŽDC Liberec (drážní hasiči) prováděla evakuaci osob z prvních pater zatopených domů. Výška vody v místě zásahu dosahovala cca 130–150 cm. Tatrou jsme vždy najeli k domu, z horní plošiny jsme přistavili nastavovací žebřík k oknům v patře a odtud jsme zachraňovali lidi… Takto bylo naším hasičským speciálem – vozidlem Tatra 815 8×8 –zachráněno ze zatopených domů 31 lidí!

V pátek 13. srpna 2010 v 7:00 hodin odjela jednotka SDH Lysá nad Labem na pomoc do postižených oblastí na Liberecku, konkrétně do Hrádku nad Nisou a Dolní Suché. Sedmnácti členná skupina prováděla vyklízecí práce v domech a okolí. Návrat jednotky byl 14. srpna 2010 ve 22:10 hodin na základnu. V neděli se technika CAS K 25 T 815, DA A 31, DA Ford Transit a přívěsy umyly, doplnily a přihlásily do výjezdu.

Závěrem snad už jen poděkovat městu Lysá nad Labem za to co pro nás dělá a našim rodinám že nás tak ochotně pouštějí vykonávat náš koníček.

Foto: Petr Juříček
Texty: Jiří Ziegelheim

Sdílet