Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár kůlny u domu ve Valašské Bystřici

Dne 13. 11. 2010 v 05:28 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru kůlny u domu v obci Valašská Bystřice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka hasičů města Rožnov pod Radhoštěm a jednotky dobrovolných hasičů z obcí Valašská Bystřice, Bystřička a Zašová. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru celodřevěné kůlny u domu.

Požár zpozoroval syn majitele domu, který přijížděl nad ránem pro svého otce. Okamžitě vzbudil celou rodinu a všichni se tak dostali do bezpečí. Sami se také snažili o ochránění rodinného domu před plameny, a to pomocí kbelíků s vodou.

Hasič byli na místě do patnácti minut a celá kůlna již byla pohlcena plameny. Požár se začal rozšiřovat na rodinný dům, kde hořel střešní podhled. Plameny se dostaly až k oknu domu. Po natažení vodního vedení směřovali hasiči svůj zásah prioritně na ochranu domu. Postupně byl požár lokalizován asi po půlhodině intenzivního zásahu. Celkové uhašení požáru bylo hlášeno až kolem půl osmé ráno. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Plameny zcela zničily dřevěnou kůlnu o rozměru asi 10 × 6 metrů, její vybavení a sklad dřeva. Na rodinném domě byly poškozeny střešní podhledy a jedno z oken.

Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 50.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1,5 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále ve společném šetření hasičů a policie.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet