Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár firmy na elektroniku v Rožnově p. Radhoštěm

Dne 13. 11. 2010 ve 14:50 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru v budově s tiskárnou v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí, kterou posílila jednotka hasičů města Rožnov pod Radhoštěm a jednotky dobrovolných hasičů z obcí Hutisko-Solanec a Zašová. Ze Zlína na místo vyjela také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru firmy na výrobu elektroniky a kanceláří hotelovém objektu.

Požár byl na tísňové linky hlášen mnoha občany, které vyděsil mohutný oblak kouře a několikametrové plameny šlehající z oken. Část zasaženého a rozsáhlého objektu byla obsazena firmami, ale další část byla obytná. Před příjezdem hasičů opustilo své byty několik desítek občanů.

Místní hasiči byli na místě do několika minut. Velitel zásahu potvrdil rozsáhlost události a místo zásahu bylo postupně rozděleno do několika bojových úseků. Část hasičů se věnovala lokalizaci požáru v prvním patře objektu. Druhá skupina hasičů šla na průzkum do komplexu s byty. V nařízené evakuaci se hasičům podařilo najít v bytech další tři občany, kteří byli vyvedeni z budovy. Jedna z obyvatelek domu se nadýchala nebezpečných zplodin hoření a lékař zdravotnické záchranné služby ji nechal preventivně odvézt do nemocnice na vyšetření.

Hasiči postupně pronikli do hořícího patra, kde se požár šířil přes kanceláře i výrobní prostory. Požár se podařilo lokalizovat asi po hodině intenzivní práce. Zasažená plocha byla odhadnuta na 200 metrů čtverečných.

Další hodinu hasičům trvala celková likvidace požáru. Místo bylo prozkoumáváno termokamerou, kterou hasiči odhalovali další skrytá ohniska. Po uhašení požáru byl komplex budov a jejich částí postupně odvětrán přetlakovou ventilací.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí a ze Zlína bylo zahájeno šetření na požářišti. Po získání prvotních informací, svědectvích a prvním zevrubném ohledání místa, se vyšetřovatelé domluvili na dalším pokračování v podrobném ohledání až během nedělního dopoledne.

Příčina vzniku požáru není zatím známa. Předběžně odhadované škody mohou dosáhnout i milionů korun. Požárem bylo zasaženo nebo poškozeno více subjektů a firem v budově.

por. Mgr. Lenka Javorková, Policie ČR, KŘP Zlínského kraje

Dnes, 14. 11. 2010, od ranních hodin na místě činu pracují kriminalisté z Územního odboru Vsetín s vyšetřovateli hasičů ze Zlína a Valašského Meziříčí. Policisté provedli ohledání místa činu, fotodokumentaci a zajistili stopy, které budou v průběhu dalších dnů vyhodnocovat.

Na místo byl také přivolán policejní expert z oboru elektrotechniky, který přijel z Odboru kriminalistické techniky a expertíz z Brna a dále služební pes na vyhledávání těkavých látek. Dosavadním šetřením nebylo zjištěno, že by polyfunkční dům někdo úmyslně zapálil.

Policejní komisař dnes odpoledne zahájil ve věci úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti s trestní sazbou do pěti let. Způsobená škoda se bude pohybovat v řádech milionů. Kriminalisté na objasnění příčiny požáru nadále pracují.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Sdílet