Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RZA – L2R Toyota

Nové nůžky hasičů kraje Vysočina.

Protože článek www.pozary.cz/clanek.asp?….)o nové technice HZS kraje Vysočina Vám, čtenářům, nestačil z důvodu mála informací v něm, rozhodl jsem se tedy trochu doplnit jeho autorku, tiskovou mluvčí, por. Mgr. Denisu Štursovou (doufám, že mi to nebude mít za zlé), o několik takticko-technických dat těchto nových vozidel RZA.

V rámci svého výletu na Vysočinu jsem tedy navštívil PS Humpolec, kde je jedno z celkového počtu tří těchto nových vozidel dislokováno. Ten den sloužící směna mé prosbě ohledně fotografování a informací o vozidle vyšla velmi vstříc. Vozidlo RZA na robustním podvozku Toyota Land Cruiser nové řady působí hned na první pohled impozantním dojmem. Strojník s ním vyjel před garáže a já začal fotografovat. Bohužel nejsem fotograf-profesionál, tudíž omluvte případnou nižší kvalitu fotek.

Ale zpět k vozidlu, opravdu povedenou vestavbu RZA provedla firma THT Polička. Zadní prostor s vyjížděním platem, kde je uchyceno vyprošťovací zařízení od firmy Lukas, je vyřešen tak, aby bylo veškeré příslušenství, které je v regálech, snadno přístupné. V této části vozu se dále nacházejí hasící přístroje. Pod platem jsou ještě navíc umístěny dvě těsnící tmelové desky PlugN Dike. V prostoru za osádkou je na straně velitele vozu umístěno vysokotlaké hasící zařízení, na levé straně najdeme nádrž na vodu o objemu 120 litrů, dýchací přístroje a další potřebné vybavení pro taktické plnění úkolů vozidel RZA. Krom již zmíněné výbavy je v přední části vozidla namontován lanový naviják.

Závěrem mi nezbývá nic jiného, než poděkovat hasičům z Humpolce za ochotu a hlavně jim popřát co nejméně výjezdů s tímto parádním, účelně postaveným automobilem. A to jak na jejich přiděleném úseku dálnice D 1, který je od 64 do 102 km, tak i mimo něj.

A ještě něco, sada vyprošťovacího zařízení Lukas pochází z předešlého vozu RZA Nissan Patrol.


TTD

Podvozek : Toyota Land Cruiser 120 4×4
Motor : řadový čtyřválcový ,,třílitr,,(přesně 2.892 ccm) Toyota D-4D Diesel
Výkon : 122 kW (166 k) při 3400 ot/min
Max. točivý moment : 410 Nm při 1800–2600 ot/min
Délka : 4.850 mm
Šířka : 1.875 mm
Výška : 1.905 mm bez majáku, 2.105 mm s majákem
Nejvyšší povolená hmotnost : 2.850 kg
Nájezdový úhel přední/zadní : 32°/ 27°
Max. rychlost udaná výrobcem : 175 km/h

Vybavení

Sada vyprošťovacího zařízení Lukas
Prostředky pro stabilizaci vozidel
Pneumatické zvedací vaky Rubena 2ks
Vysokotlaké hasící zařízení Refirex – Forest 40/100
Objem vodní nádrže 120 l
Hasící přístroje
Prostředky první pomoci
Dýchací přístroje Dräger PA 94
Těsnící prostředky
Deky
Svítilny Stremlight
Vyprošťovací lanový naviják

A další standardní výbava vozidel RZA
Sdílet