Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Karvinští hasiči pomáhali muži, nabodnutému bolestivě na plotě

Profesionální hasiči z Karviné mají štěstí na neobvyklé „plotové“ případy. Zhruba před třemi lety neobvykle pomáhali šestiletému chlapci, který si při cestě na školní hřiště probodl ruku ostrým hrotem kovového plotu, v pondělí 15. 11. 2010 odpoledne zase dospělému muži, který se nabodl – a to velmi bolestivě – při přelézání ještě festovnějšího svařovaného plotu jen asi o tři kilometry dál.

Jednotku HZS MSK z Karviné zavolal prostřednictvím operačního střediska tým rychlé záchranné služby půl hodiny po pondělním (tedy dnešním) poledni a situaci věrně popsal. Případ se stal v Karviné-Mizerově v ulici Centrum – na plotě u mateřské školy.

Muž (ročník 1971) měl patrně upito. Na zhruba metr čtyřicet vysokém plotě, svařovaném z kovových částí, jej objevili kolemjdoucí, kteří jej podpírali až do příjezdu lékaře. Zdravotníci podle zasahujících hasičů použili na ulehčení bolestí vše dostupné, mj. anestetikum a hlavně nosítka ze sanitky. Na těch jej také spatřili přijíždějící hasiči – ve vodorovné poloze. Kovová část plotu se mu hlavně zapíchla do horní části stehna a vyčnívala nad ním z kalhot.

Protože tradiční použití rozbrušovačky by působilo zajatému muži velmi bolestivé vibrace a navíc jiskry, hasiči se rozhodli použít hydraulické nůžky – jako při vyproštění u dopravní nehody. Za chvíli bylo vše důležité plotu přestřiženo a svislý kovový úlomek sám vypadl z citlivých míst.

Nešikovného přelézače plotu pak odvezla sanitka do nemocnice. Hasiči se vrátili zhruba po 40 minutách na stanici. „U hasičů sloužím šestnáct let, ale takový případ jsem zažil poprvé,“ poznamenal velitel zásahu.

Jiná směna ze stanice HZS MSK v Karviné vyjela o prázdninách roku 2007 k nahlášeným skřípnutým prstům chlapce ve školním plotě v Karviné-Novém Městě. Chlapec se ale při přelézání zamčené branky směrem na moderní hřiště v areálu školy nabodl levou rukou na jeden z ostrých výčnělků plotu, což hasiči zjistili až na místě.

Špice mu projela zápěstím. Naštěstí tak, že mu neporušila žádnou důležitou cévu a jeho krve bylo na místě úrazu jen minimum. Prvotní šok trval jen desetinku sekundy, pak jej vystřídalo rychlé rozhodnutí hasičů kovovou tyčku či spíše silnější kovový drát přeřezat. To by se ale bez silné chlapcovy bolesti nepodařilo.

Konečné řešení proto bylo prosté – již odemčenou branku hasiči opatrně vysadili i s chlapcovou rukou a pomalu toto monstrum transportovali do přistavené sanitky Zdravotnické záchranné služby – za mnohdy nechápavých pohledů četných svědků. Při jízdě statečného chlapce i branku drželi dva silní hasiči, hasičské vozidlo jelo za sanitkou.

Hasiči donesli branku s chlapcem až do nemocnice Karviná-Ráj, kde si jej převzali lékaři. Následovalo uspání chlapce a odborné vytažení napíchnutého zápěstí. Hasiči ještě počkali na branku, odvezli ji zpět a nasadili na příslušné školní panty.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet