Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Požár mrakodrapu v Šanghaji, již přes 40 obětí a desítky zraněných

Dnes, 15. 11. 2010 v ranních hodinách vzplanul rekonstruovaný mrakodrap v čínské Šanghaji. Zprávy z místa hovoří o nejméně 40 obětech a více jak 100 zraněných osobách.

Vzplanula 28-patrová budova na křižovatce ulic Jiaozhou a Yuyao v části Jing'an, která právě procházela rekonstrukcí. Hořet začala kolem druhé hodiny tamního času.

K požáru bylo vysláno celkem 25 jednotek hasičů se 61 vozidly včetně výškové techniky, která však nestačila. Plameny se podařilo lokalizovat díky vodním proudům, vyvedeným na střechy protějších domů. Jiný způsob hašení nebylo možné zvolit, protože plošiny a žebříky nedosáhly do potřebné výšky. V době příjezdu byla požárem zachvácena téměř celá budova, dle různých svědeckých výpovědí se plameny na objekt přenesly z lešení, kterým je mrakodrap obestaven.

Záchranu osob z celkem 156 zde žijících rodin učitelů v seniorském věku měla snahu zajistit také trojice vrtulníků, kvůli silnému kouři se žádnému z nich nepodařilo přistát. Hasiči zachránili zejména požárním schodištěm více jak 100 osob.

Podle posledních informací panuje na místě chaos, úřady stále nevědi konečný počet obětí.

Foto a info: národní informační web Čína

Sdílet