Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči dostali medaili Za záchranu života

Petr a Martin Dolákovi ze Starého Rožmitálu dostali v sobotu 13. listopadu 2010 medaili Za záchranu života. Předal jim ji v reprezentačním sále zámku v Přibyslavi starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Karel Richter.

Pětadvacetiletý Petr Dolák se svým o pět let mladším bratrem Martinem letos v září zachránili život dvaasedmdesátileté ženě, která nešťastnou náhodou spadla do pět metrů hluboké studny.

„Zaslechli volání o pomoc. Společnými silami se jim podařilo po nějaké době značně prochladlou ženu ze studny vyprostit. Petr Dolák se musel pro ženu potopit a pomoci jí po žebříku nahoru, protože už neměla kvůli prochladnutí sílu. Jeho bratr Martin ji pak pomáhal vytáhnout na trávník, kde si ji převzali do péče záchranáři,“ popsal příběh se šťastným koncem velitel Sboru dobrovolných hasičů Starý Rožmitál František Veselý.

Oba zachránci jsou členy Sboru dobrovolných hasičů ve Starém Rožmitále. Petr Dolák byl již v minulosti oceněn za pomoc při záchraně spoluobčanů ve Starém Rožmitále při povodních a Martin Dolák je držitelem Čestného uznání SDH Starý Rožmitál.

Slavnostního předávání medailí na zámku v Přibyslavi se kromě jiných zúčastnili také náměstek Okresního sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska František Polák, starosta Sboru dobrovolných hasičů Starý Rožmitál Jiří Plachý a velitel sboru František Veselý.

Sdílet