Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová cisterna SDH Bratčice je CAS K 24 – Tatra 815 6×6

„Mazlíka“ naší jednotky jsme pořídili po dlouhém vybírání v loňském roce. Má za sebou celkem zajímavou historii. Vozidlo bylo vyrobeno v počátku roku 1994 jako klasická CAS 32 T 815 6×6. Jako taková se však neprodala. Požární zástavba byla vyměněna za vysokotlaké čerpadlo WOMA a vozidlo sloužilo jako vysokotlaký čistič kanálů.

V tomto provedení je naše obec zakoupila od firmy HTZ Plzeň po opravě podvozku a motoru. Dále následovala kompletní repase nástavby, která je nyní včetně čerpadla a nádrže na vodu zcela nová. Repasi provedla k naší spokojenosti firma Jana Adamovičová – HATECO Pečky.

V rámci rekonstrukce nebyly obnoveny nádrže na pěnu a vznikl tak další úložný prostor, který je vidět na fotkách. Pěnu vozíme v kanistrech 2×25l na střeše vozidla. Do vozidla bylo instalováno „liazkové“ čerpadlo K 24 s vysoko­tlakem.

Vozidlo veze základní vybavení rozmístěné v bočních skříních a ve 3 bednách na střeše vozidla. Pro naše potřeby je instalována elektrocentrála a pneumatický, ručně ovládaný výsuvný osvětlovací stožár 2×500W.

Z další výbavy s sebou vozíme sadu přenosných reflektorů, univerzální nastavovací hák s koncovkami, plovoucí čerpadlo Niagára a kalové čerpadlo Honda, 3 kusy vzduchových dýchacích přístrojů Saturn S7, elektrickou řezací a rozbrušovací sadu a také motorovou řetězovou pilu Oleo Mac.

Vozidlo je vybaveno vpředu zábleskovou světelnou rampou Tesla, vzadu zábleskovým majákem a oranžovou navigační alejí. Je vybaveno vozidlovou radiostanicí Motorola. Další vybavení se nám již do vozidla nevešlo, takže většinou vyjíždíme současně i s vozidlem DA 12, Avia 31, kde máme další potřebnou techniku jako přetlakový ventilátor a odsavač Savec, motorovou řetězovou pilu, dýchací techniku a další prostředky.

Na závěr několik suchých čísel :

za vozidlo zaplatila obec celkem cca 2,5 mil. Kč, z toho cena vozidla před repasí činila 1,07 mil. Kč.

Petr Haramach, strojník jednotky a starosta obce

Sdílet