Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Drážní hasiči stěhovali z pražského NTM obra v podobě železničního vozu „Komárek“

Neobvyklá práce drážních hasičů v NTM Praha. Jednotka Hasičského záchranného sboru Českých drah ze stanice Praha – Chodovská provedla dne 25. 5. 2005 ve spolupráci s pracovníky čety Nehodových prostředků ČD Praha, která byla vedena panem Markem, vytažení historického parního osobního železničního vozu, přezdívaného Komárek, z výstavních prostor Národního technického muzea v Praze na Letné.

Nelehkého úkolu se všichni aktéři zhostili na výbornou, hasiči za pomoci navijáku z vozu CAS 27 – Mercedes vůz vytahovali po kolejích, které pokládala četa nehodových prostředků. Úkol to nebyl snadný už jen z důvodu historické ceny ,,Komárka,, ten je vyroben v roce 1903, ale také kvůli velmi stísněným prostorům ve výstavní hale, kde téměř v cestě stálo několik exponátů včetně proudového letounu L-39 Albatros.

Po více než čtyřech hodinách snažení, byl vůz konečně vytažen před halu. Tam již čekal jeřáb, vlastně dva jeřáby společně s podvalníkovým návěsem od firmy Skanska, na něj byl jedenáct metrů dlouhý a přes dvacet tun těžký ,,Komárek,, naložen a poté se vydal na dlouhou cestu do Českých Velenic, kde bude zrestaurován a tedy uveden do funkčního stavu.

Možná se vám to zdá jako snadná práce, ale věřte, že tomu tak nebylo. Všechny zainteresované složky, tedy HZS ČD Praha, Nehodové prostředky ČD Praha a firmu Skanska velmi uznale chválili všichni přítomní, zejména tedy zástupci NTM.

Sdílet