Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár „polského“ stohu slámy na Novojičínsku

Pět jednotek hasičů zasahovalo v úterý 16. 11. 2010 večer do noci u požáru stohu, stojícího na okraji Fulneku (okres Nový Jičín) v místní části Děrné. Tvořilo jej 260 lisovaných balíků slámy o celkové hmotnosti 78 tun. Protože oheň zasáhl celý stoh, musel se nechat dohořet.

Informaci o požáru obdrželo operační středisko hasičů v úterý po 21. hodině. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Bílovci a s ní 4 jednotky dobrovolných hasičů – Fulnek, Fulnek-Děrné, Odry a Kujavy.

Stoh patřil polské firmě, která slámu odkoupila k odvozu do Polska pro pěstování žampionů. Zástupkyně zemědělského družstva, kterému původně sláma patřila, na místě předběžně odhadla škodu na 312 tisíc korun. Bude upřesněna novým majitelem.

Po příjezdu hasičů to vypadalo, že je většina stohu nezasažená ohněm. Tuto domněnku vyvrátil průzkum termokamerou, neboť stoh vyhoříval zevnitř a požár se šířil mezerami mezi vnitřními balíky. Proto se hasiči po dohodě se zástupkyní družstva rozhodli, že nechají stoh vyhořet – pod dohledem hasičů. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet