Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Labuť chycenou ve vlasci hasiči zachránili

Šest profesionálních hasičů z Karviné zachránilo ve středu 17. 11. 2010 odpoledne labuť, marně se snažící dostat se sevření rybářského vlasce s olůvkem, a to na slepém rameni řeky Olše v karvinském parku Boženy Němcové. Nemuseli nakonec použít ani přivezený člun, na břeh ji rychleji nalákali na rohlíky, které zajistili strážníci zdejší městské policie.

Operační středisko hasičů obdrželo krátce před půl druhou odpoledne z Městské policie Karviná informaci, že se při nahazování rybářem obmotal rybářským vlasec s olůvkem kolem jedné z šesti labutí, plujících po vodě v karvinském parku. Téměř dospělá labuť se ve snaze co nejrychleji osvobodit sice od silonu odtrhla, ale jeho konec s olůvkem ji tím více sevřel.

Hasiči vyjeli na místo nehody s nafukovacím člunem, ale ten vůbec nemuseli použít. Pohotovost přitom prokázali zdejší strážníci, kteří jim dovezli z nedaleké benzinky deset rohlíků a dokonce sendvič pro případ, kdyby zachraňovaná labuť byla obzvláště vybíravá.

Zatímco kolegyně lákání na pečivo neodolaly a připluly ke břehu prakticky hned, labuť s vlascem dělala jako jediná drahoty – dlouhé minuty. Nakonec ale také přece jen následovala příklady krmících se tvorů a brzy skončila na břehu v náručí hasičů. Ti ji rychle vysvobodili z rybářského zajetí a pustili do volné přírody. Nemám informace, že by některému z hasičů uštědřila nějaké to štípnutí.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet