Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení berounské lezecké skupiny HZS STČ

Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun s technikou VEA-Škoda Yeti, DA-Peugeot Boxer s lezeckým vybavením a CAS20-Iveco se účastnila prověřovacího cvičení s tématem záchrany osoby na skalním masivu v lomu Chlum u obce Srbsko.

Námětem cvičení byl pád prvolezce při výstupu na skále, přičemž došlo k zablokování jistícího lana o terénní nerovnost. Zraněného lezce v bezvědomí na laně ve výšce cca 20 metrů nad zemí nebylo možno spustit na zem, ale ani přestat jistit spolulezcem. Spolulezec navíc začal po dojezdu jednotky upadat do šoku.

Po příjezdu jednotky HZS SČK ze stanice Beroun na místo zásahu vystřídal u jištění spolulezce v šoku jeden člen lezecké skupiny a zbývající členové se s lezeckým vybavením přesunuli několik stovek metrů po obvodu lomu nad visícího lezce v bezvědomí. Odtud bylo provedeno slanění k postiženému a jeho záchrana pomocí evakuačního trojúhelníku na zem, kde bylo simulováno předání ZZS.

V rámci cvičení byla simulována i spolupráce s Policií ČR, pomocník vedoucího cvičení byl v roli technika služby kriminální policie a vyšetřování po vybavení ochrannými pomůckami spuštěn k místu pádu, aby provedl dokumentaci místa těžkého úrazu.

Závěrem bylo cvičení krátce zhodnoceno hlavním instruktorem HZS SČK pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou pprap. Václavem Richterem, který se podílel na přípravě a realizaci cvičení.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kraje
vrchní komisař

Sdílet