Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krajský ředitel hasičů Pardubického kraje v těchto dnech předává Pamětní medaile

Pamětní medaile k 10. výročí Hasičského záchranného sboru ČR v novém uspořádání jsou v těchto dnech předávány hasičům, ale i osobnostem Pardubického regionu. Medaile, které mají být oceněním podpory HZS ČR a přínosu pro jeho rozvoj, převzali z rukou ředitele HZS Pardubického kraje plk. Ing. Miroslava Kvasničky v úterý 16. listopadu představitelé a dlouholetí spolupracovníci Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje. Jak ředitel podotkl v uplynulých deseti letech se příslušníci potýkali i s těžkostmi na jejichž konci jsou vidět výsledky.

Dnes, 18. listopadu, předávání medailí pokračovalo na centrální stanici Chrudim. Medaili si dnes z rukou krajského ředitele HZS Pardubického kraje převzali zástupci Policie ČR, SDH obcí a další představitelé Chrudimska, kteří se významnou měrou podílejí na spolupráci s hasičským sborem. Pozváni byli mimo jiné František Rulík a Vladimír Komínek, kteří v Chrudimi pomáhali a budovali přechod na krajské zřízení. Krajský ředitel poděkoval všem přítomným hostům za jejich přínos pro hasičský záchranný sbor.

Následně vystoupil místostarosta města Chrudimi Mgr.Petr Řezníček a ve svém krátkém projevu vyzdvihl práci profesionálního sboru hasičů a taktéž práci Policie ČR v Chrudimi i Armády ČR. Představitelé města si práce těchto složek velice váží a ví, že se právě na ně mohou spolehnout. Místostarosta ve stručnosti vyjmenoval například pomoc při likvidaci následků povodní, větrné smrště a podobně. V průběhu večera vzpomínali všichni přítomní na uplynulá léta a mimo jiné zaznělo mnoho otázek „jak to bude v budoucnu?“

Pamětní medaile se budou předávat ještě v okresech Ústí nad Orlicí, a to 22. listopadu ve 14 hodin na stanici ve Vysokém Mýtě. Při této příležitosti bude slavnostně uveden do provozu výcvikový trenažér Flashover kontejner. Ten je umístěn v prostoru hasičského stadionu v Drábech ve Vysokém Mýtě. Flashover kontejner je trenažér, je to soubor prvků sestavených do systému, který dovoluje simulovat reálné podmínky při požáru v uzavřeném prostoru. Jde o systém sestavený z běžných ISO kontejnerů, v nichž jednotky PO nacvičují taktiku a vedení zásahu při požárech v podmínkách celkového vzplanutí.

Dne 24. listopadu budou na centrální stanici ve Svitavách předány osobnostem Svitavska Pamětní medaile HZS ČR. O dva dny později, 26. listopadu, budou tyto pamětní medaile předány ještě osobnostem Pardubicka.

Deset let v „životě“ hasičského záchranného sboru je významným obdobím. „Shrneme-li skutečnosti, které se staly, tak nabyl účinnosti zákon o Hasičském záchranném sboru ČR, ověřili jsme si při více než tisícovce provedených zásahů nebo účinném řešení krizových situacích, že přechod do nové organizační struktury se osvědčil,“ říká na závěr plk. Miroslav Kvasnička, ředitel HZS Pardubického kraje. Generální ředitel HZS ČR genmjr. Ing. Miroslav Štěpán se touto medailí rozhodl poděkovat představitelům, členům orgánů veřejné správy a pracovníkům dalších institucí za spolupráci během deseti let, za spolupráci, bez níž by se hasičům těžko dařilo plnit všechny úkoly.

por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Sdílet