Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ćtyřiadvaceti­hodinový výcvik za mlhy, deště a noci

Lezecké družstvo hasičů specialistů ze Zlína prošlo náročným čtyřiadvaceti­hodinovým výcvikem v nelehkých podmínkách rozhledny u Liptálu, skalního masivu u Tesáku a cvičné věže ve Zlíně.

Hasiči lezci pravidelně trénují na nejrůznější situace, ve kterých je nutné použít lezecké techniky pro případnou záchranu osob. Proto jako první místo výcviku byla vybrána rozhledna Vartovna nedaleko obce Liptál.

rozledna Vartovna

Úkolem hasičů bylo zachránit paraglidistu, který havaroval na rozhlednu a zůstal viset v asi třicetimetrové výšce. Hrozil jeho pád na zem a úkolem dvoučlenného týmu bylo ho rychle zachránit.

První skupina dosáhla vrcholu rozhledny a místa zachycení paraglidisty. Okamžitě byl zjištěn jeho zdravotní stav a muž byl fixován proti pádu. Následně byl figurant překotven z postrojů a na transportním lůžku ho záchranáři bezpečně slanili na zem.

skalní masiv Smrdutá

Dalším část cvičení měla noční charakter a místem výcviku byl skalní masiv u Tesáku. Přírodní rezervace Smrdutá je asi tři kilometry od stanice dobrovolných záchranářů z Rescue Team Hostýnské vrchy, kteří byli do cvičení také zapojeni. Jen pouhou náhodou byl právě v tomto místě poslední úspěšný zásah při záchraně zraněné seniorky, o čemž jsme rovněž informovali – zde.

Na skalním masivu došlo ke ztrátě a zranění dvou osob. Večerní čas a náročný terén byl výzvou pro záchranáře. Pomocí souřadnic GPS měli najít místo zraněných a pohřešovaných turistů, poskytnout jim první pomoc a následně je transportovat z terénu do bezpečí nebo k sanitnímu vozu.

Spolupráce s dobrovolnými záchranáři, kteří v této lokalitě nahrazují horskou službu, se znovu ukázala jako velmi potřebná. Záchranářům se postupně podařilo lokalizovat hledané a zraněné osoby a následně je i ze skály zachránit pomocí lezeckých technik.

cvičná věž Zlín

Po krátkém nočním odpočinku pokračovali hasiči druhý den v teoretické výuce na stanici ve Zlíně. Součástí dopoledního zaměstnání bylo také seznámení s novými technikami lezení, kotvení, bezpečnosti pohybu na lanech, přemostění, stavění lanové dráhy, lanových výtahů, kladek apod. Cvičení bylo ukončeno na hasičské věži, kde si záchranáři všechny nové teoretické poznatky vyzkoušeli.

Celé cvičení nebylo náročné nejen na program a mnohahodinový aktivní zápřah, ale hlavně na podmínky ztížené mlhou, deštěm a nocí.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet