Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA Olomouc

Hlasité funění a dupání po schodech se po celý den ozývalo z chodeb osmnáctipatrové budovy Regionálního centra v Olomouci.

Výškovou budovu přijelo pokořit s dýchacími přístroji na obličeji a v plné polní výbavě sedm desítek hasičů z celé republiky i zahraničí. Své síly, vytrvalost a především fyzickou kondici si vzájemně poměřili v rámci soutěže Nejtvrdší hasič přežívá.
„Sáhnou si zde až na dno svých sil. Od začátku až do konce jedou naplno. V cíli padnou zcela vyčerpáni, stává se, že jim musíme poskytnout i první pomoc. Pro hasiče je však tento závod profesionální ctí, že to dokáže,“ řekl olomoucký hasič a hlavní rozhodčí klání Miroslav Karlec.
Jeho slova potvrzuje i dvaapadesátiletý Jaromír Barcuch z Břidličné na Bruntálsku, který byl nejstarším účastníkem soutěže. V cíli padl sice vyčerpán, ale spokojen. Kromě 18 pater měl za sebou běh s hadicí, třicetinásobné bušení kladivem, zdolávání dvoumetrové překážky, přemístění šedesátikilogramové figuríny, lezení na lešení a tahání dvacetikilogramové zátěže. „Dobrý to bylo. Schody jsou největší zabijárna,“ oddechl si v cíli závodník, který všechny disciplíny zvládl za sedm minut. „U akce na nás sice navíc působí stres a časová tíseň, ale tohle je dobrá příprava do zásoby. Sáhneme si fakt na dno. Bojuji tady sám se sebou,“ podotkl hasič.

V nejvyšším patře výškové budovy u vlakového nádraží byli připraveni hasičům poskytnout první pomoc i lékaři. Podle Karlece dochází u hasičů při soutěži k přehřátí organismu. Patra totiž zdolávali nejen s dýchacími přístroji, ale i v zásahových oblecích. „Problémy může způsobit i malá indispozice. Stačí třeba rýma nebo když si špatně rozloží své síly,“ uvedl Karlec.
Kromě českých borců se do náročných disciplín pustili také záchranáři z Maďarska, Polska a Slovenska. Nechyběla mezi nimi také Britka, jediná žena v soutěži. Klání o nejtvrdšího hasiče, jehož cílem je prověřit psychickou a fyzickou kondici záchranářů, se v Olomouci konala podruhé.

Výsledková tabulka družstev (xls)
Výsledková tabulka jednotlivců (xls)
Sdílet