Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prudké bouře zaměstnaly hasiče

Prudké bouřky s krupobitím avizované meteogology postupují Českou republikou. Studená fronta se posouvá z Německa k severovýchodu a krátce po 14. hodině se přehnala nad Prahou. Vyřadila z provozu tramvaje i stanici metra Hlavní nádraží.

Centrum Prahy odpoledne během malé chvilky potemnělo. Byla to předzvěst přicházející bouřky. Ta se dostavila během pár minut. Přinesla silný vítr, déšť a kroupy. Některé kroupy dosahovaly velikosti křepelčích vajec, většina z nich ale byla menší. Smršť trvala asi deset minut. Během krátké doby se chodníky a silnice zaplnily vodou. Auta se mnohde musela brodit kalužemi hlubokými až deset centimetrů. Po krátké přeháňce opět vysvitlo slunce.

Přívaly vody znehybnily křižovatku Na Újezdě. Problémy měly tramvaje i na dalších místech. V Podolí spadl strom na trolej a poničil ji. Z Podolí do Modřan tak musely zhruba do čtyř hodin jezdit náhradní autobusy. Asi půl hodiny nejezdily tramvaje ze Smíchova do Řep. U stanice Bertramka tam voda vyplavila na koleje nečistoty z nedalekého výkopu. Problémy způsobily přívaly srážek i na křižovatce Bulhar, kde je přerušen provoz tramvají. Na trase C vynechávalo metro jednu stanici. Na Hlavním nádraží pronikla voda z nádražní haly na nástupiště stanice metra. Soupravy ve stanici nezastavovaly, jen projížděly.

Hasiči museli zasahovat hlavně u popadaných stromů a zatopených sklepů. Krupobití postihlo skoro celou Prahu, nejpostiženější jsou oblasti kolem Vltavy. Popadalo hodně stromů, některé spadly na auta. Profesionálům pomáhaly dobrovolné sbory z celé Prahy.

Prudký déšť místy s kroupami zaplavil odpoledne několik rodinných domů na Prachaticku, Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Nejhorší situace byla ve Strunkovicích nad Blanicí, kde voda natekla do osmi domů v Protivecké ulici. Místy dosahovala půl metru. Nyní zde zasahují dvě jednotky, které vodu odčerpávají, řekl operační důstojník prachatických hasičů Jiří Vojta.

Následky prudkého deště a krupobití museli odpoledne několikrát likvidovat i středočeští hasiči. Největší problémy způsobil blesk, který zapálil stodolu v Čestíně na Kutnohorsku a podle předběžných odhadů napáchal škody za 300 000 korun. Nikdo ale nebyl zraněn, řekl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan.

Ve stodole byla uskladněna stará sláma, dřevo a nářadí. S požárem bojovaly tři profesionální a dvě dobrovolné jednotky hasičů. „Požár už lokalizovali. Teď tam ještě dohašují a uklízejí,“ řekl Křivan po 18:00. Svým zásahem uchránili hodnoty ve výši asi 600 000 korun.

Blesk zapálil dnes odpoledne také vysoký dutý topol v Břežanech na Kolínsku. V Hostivicích u Prahy odstraňovali hasiči strom, který spadl přes silnici. Ze stejného důvodu zasahovali v Českém Šternberku na Benešovsku, kde dva padlé stromy zahradily příjezdovou komunikaci na dálnici D1. V obci Nespeky na Benešovsku a Mukařově u Prahy pak museli vyčerpat vodu ze zatopeného sklepu.

Zdroj: iDnes, Novinky

Jednotka HZS Praha stanice 1 odstranila pomocí výškové techniky ozdobné plastiky z fasády obytného domu . Plastiky se díky bouři, která se přehnala nad Prahou, uvolnily a hrozilo zranění osob na chodníku.

Jednotka HZS Praha stanice 6 byla vyslána k případu vyvráceného stromu. Na místě bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o vyvrácený strom který ohrožuje místní zástavbu. Příslušníci HZS uzavřeli ulici Šermířskou a vyvrácený strom zajistili lany. Za použití výškové techniky a motorové pily strom odstranili.
Sdílet