Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Modré majáky projížděly městem

Klid města opět prořízl zvuk výstražného zařízení vozidel našeho chodovského záchranného systému. Na tísňovou linku 112 byl ohlášen 22. listopadu kouř v jednom z objektů v nevelké průmyslové zóně v ulici Vintířovská.

Krajské operační a informační středisko HZS Karlovarského kraje vyhlašuje v 17:24 hodin poplach pro naši jednotku a určuje k výjezdu techniku CAS 24 Tatra 815 TERRNo1. Do deštivého večera vyjíždí družstvo hasičů s cisternou předurčenou u naší jednotky na likvidaci všech druhů požárů. Při průjezdu ulicí Vintířovská jsme naváděni hlídkou městské policie přesně ke konkrétní budově průmyslového komplexu.

Velitel zásahu zjišťuje informace od osob před budovou a dozvídá se, že budova je uvnitř zakouřená a pohřešuje se jedna osoba. Určuje průzkumnou skupinu, nařizuje provést vyhledání a záchranu pohřešované osoby.

Je připraveno dopravní vedení s rozdělovačem ke vchodu do budovy, ale velitel zásahu se od zaměstnanců dozvídá, že nelze bezpečně vypnout elektrický proud v celé budově. Proto velitel nařizuje hasičům připravit k hašení ruční hasicí přístroje CO2. Průzkumná skupina o síle dvou zkušených hasičů, která již při vystupování z cisterny je vybavena jak dýchacími přístroji Dräger PSS90 tak i vyváděcími dýchacími přístroji Spiroscape, zahajuje průzkum zakouřeného prostoru.

Velitel zásahu povolává prostřednictví KOPIS na místo zásahu i druhé družstvo chodovské jednotky. Další dva zásahové vozy vyráží k místu požáru. Zanedlouho je CAS 20 T815 TERRNo1 i AZ30 IFA na místě události. Mezi tím nalézá průzkumná skupina intoxikovanou osobu, která je blízko ohnisku požáru, provádí rychlou lokalizaci a vynáší osobu mimo zasažený prostor. Osobě je poskytnuta předlékařská první pomoc a nasazen kyslíkový dýchací přístroj Saturn OXY.

Druhé družstvo, dostává od velitele zásahu pokyn, provést měření zasaženého prostoru infrapyrometrem IR-1600A, provést konečnou likvidaci a odvětrání prostoru pomocí přetlakového ventilátoru Hurricane MT 236.

Po té ukončuje řídící cvičení, které bylo pojato jako prověřovací na konkrétní průmyslovou budovu v našem městě. Intoxikovanou osobou nebyl žádný živý člověk, ale figurína zapůjčená od HZS územního odboru Sokolov. Někdo jí říká Oskar, někdo Emil no a někdo prostě zatraceně těžká figurína.

Je provedeno krátké seznámení s budovou a celá jednotka se vrací na základnu. Konečné vyhodnocení cvičení bude provedeno řídícím na pátečním školení jednotky. Po zásahu je potřeba provést ošetření techniky a prostředků.

Velitel zásahu provádí vypracování zprávy o zásahu a chodovská hasičská zbrojnice je před půl osmou večerní skoro prázdná.

Jiří Kot, JSDH Chodov

Ilustrační foto

Sdílet