Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Ani zaměstnanci firmy o požáru nevěděli

Požár v dílně elektrofirmy v Toužimi byl jen cvičný. O chystaném výcviku nevěděli hasiči ani zaměstnanci.

Po dnešní sedmé hodině ráno začaly houkat sirény v Útvině, Toužimi, Bečově a Žluticích. Zároveň se rozezněl poplach i na karlovarské a toužimské profesionální stanici hasičů. Příkaz pro všechny byl stejný: požár ve výrobní hale, ve které je několik desítek zaměstnanců.

Cílem tajného prověřovacího cvičení bylo zjistit, zda jednotky dobrovolných hasičů jsou schopné v tuto hodinu vyjet ve stanoveném časovém limitu, prověřit dojezdové časy všech povolaných jednotek a zvládnout evakuaci většího počtu lidí. Kromě těchto cílu se výcvik zaměřil také na orientaci v podniku s pomocí Dokumentace zdolávání požárů a na zajištění dodávky vody z hydrantu i nedalekého rybníka.

Požár byl simulovaný vyvíječem kouře v jedné části výrobní haly, kde také zůstal zraněný figurant. Toho našli a vynesli hasiči z toužimské stanice, kteří byli na místě jako první. Ostatní jednotky pak připravily hadicové vedení a nacvičili dodávku vody hadicemi z hydrantu i kyvadlovou dopravou z nedalekého vodního zdroje.

Podle řídícího cvičení se podařilo všechny cíle splnit, z haly hasiči evakuovali 114 osob a jednu osobu zachránili, po závěrečné exkurzi v celém objektu elektrofirmy se jednotky vrátily zpět na základny.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet