Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děti zapálily garáž domu

Dne 23. listopadu vyjížděly jednotky požární ochrany k požáru garáže rodinného domu v Zaječicích. K požáru došlo kolem 17 hodiny. Jednalo se o garáž vestavěnou pod obytnou částí rodinného domu.

Nezletilí synové majitele rodinného domu si rozdělali v garáži oheň, a to tak, že nasypali na zem kůru, polili ji benzínem a zapálili. Potom se snažili plameny uhasit. Při snaze požár zlikvidovat se oba mladíci nadýchali zplodin hoření a jeden si dokonce popálil nohu. Oba byli ošetřeni záchrannou zdravotnickou službou.

Hasiči ihned po příjezdu provedli průzkum a bylo zjištěno, že se požár začal šířit přes prosklené dveře ze suterénu do obytných prostor. Hasiči museli použít dýchací techniku a pomocí vysokotlakého proudu požár v 17.42 hodin zlikvidovali.

Hasičům se podařilo uchránit před požárem obytnou část domu. Ta byla ale zakouřená, a tak hasiči ihned nasadili k odvětrání přetlakovou ventilaci. Po odvětrání se začaly postupně vynášet věci z garáže ven, kde se dohašovaly. Na místě byla ponechána místní jednotka JSDH Zaječice.

Na místě dále zasahovaly profesionální jednotka hasičů z Chrudimi, a dobrovolné jednotky ze Slatiňan a Chrasti. Škoda, která požárem vznikla, byla vyčíslena majitelem objektu předběžně na 50 tisíc korun. Hasičské jednotky uchránily okamžitým zásahem majetek ve výši 3 miliony korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet