Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zřícená násypka uhlí zavalila dělníka

K záchraně osob zavalených sutinami zříceného objektu dne 24.11. vyjížděli hasiči do Tovární ulice ve Svitávce na Blanensku.

Hlášení o závalu hasiči převzali v 17.16 hodin, na místo vyjely čtyři jednotky – profesionální jednotka ze stanice v Boskovicích a další profesionální jednotka ze stanice v Lidické ulici v Brně s družstvem hasičů – lezců s technikou k záchraně zavalených osob, a dobrovolné jednotky ze Svitávky a Letovic. Na místo byla povolána také kynoložka se psem k vyhledávání osob v sutinách.

Při příjezdu hasiči zjistili, že nehoda se stala v areálu bývalého podniku Vlněna Svitávka. Dělníci stavební firmy bourali násypku na uhlí, zhruba 15 metrů vysoký objekt o půdorysu cca osm krát osm metrů na železobetonových nohách. Při práci se sbíjecím kladivem se násypka naklonila a zřítila. Masa zdiva a sutin zavalila 47letého dělníka ze Slovenska. Další tři dělníci byli mimo zřícený objekt. Muž pod sutinami byl zasypaný téměř až po hlavu a nejevil známky života. Lékař zdravotnické záchranné služby konstatoval jeho úmrtí.

Hasiči prostor osvětlili a místní firma nasadila bagr, který ze závalu odstranil hrubé části zdiva a sutin. Hasiči pak ženijním nářadím i rukama vyhrabávali sutiny, aby se dostali k tělu zavaleného muže. Zbývající zřícenou masu železobetonu a sutin krátce po 18. hodině nadzvedli pomocí hydraulických zvedacích vaků a tělo muže vyprostili. V 18.10 hodin hasiči místo závalu předali policistům k dalšímu šetření události a ukončili zásah.

Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet