Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva zásahy s únikem oxidu uhelnatého

Dne 28. listopadu ve 13.52 hodin byla jednotka hasičů z Litomyšle přivolána do Morašic, tady měl ohrozit muže oxid uhelnatý.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve druhém nadzemním podlaží došlo k otravě muže oxidem uhelnatým. Hasiči uvnitř bytu naměřili 320 jednotek ppm oxidu uhelnatého a ihned odvětrali celý byt.

Spolu se zdravotnickou záchrannou službou hasiči transportovali muže do sanity. Po odvětrání bytu a uzavření hlavního uzávěru plynu se hasiči vrátili zpět na základnu. Oxid uhelnatý je plyn, který není vidět ani cítit a vzniká při hoření.

Zda plyn unikal z karmy se nyní zjišťuje.

V první adventní neděli v 19.49 hodin vyjížděli pardubičtí hasiči do ulice K Zámečku v Pardubicích, kde došlo k úniku oxidu uhelnatého.

Hasiči ihned po příjezdu evakuovali jednu osobu z rodinného domu a začali měřit koncentraci plynu. Ve 2. nadzemním podlaží domku byla naměřena koncentrace 171 jednotek ppm nebezpečného plynu. Hasiči k odvětrání zamořených prostor použili přetlakovou ventilaci.

Pravděpodobnou příčinou úniku plynu byla karma. Hasiči ihned uzavřeli veškeré přívody plynu a odvětrávali dům. I po bleskovém odvětrání bylo naměřeno přibližně 60 ppm jednotek CO. Jedna osoba byla přiotrávena tímto plynem a musela být letecky transportována do nemocnice v Praze. Hasiči poučili majitele domu o dalších náležitostech a po odvětrání prostor, ve 21 hodin, se vrátili zpět na základnu.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvořící výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Hasiči tak stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.

Připomeňme, že oxid uhelnatý již v Pardubickém kraji zabíjel. Největší tragédií je pravděpodobně událost z 3. prosince 2006, kdy byli hasiči přivoláni k domu v Pardubicích na sídlišti Dubina. Po otevření vchodových dveří tam hasiči zjistili, že uvnitř domku leží tři osoby, které nejeví známky života. Po okamžitém monitorování a měření koncentrací nebezpečných látek bylo zjištěno nadlimitní množství oxidu uhelnatého.

Ilustrační foto

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet