Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SOUHRN: Zásahy při sněhové nadílce

Hasiči na celém území od rána likvidují nehody a případy v souvislosti se sněhovou nadílkou. Přinášíme aktualizovaný souhrn.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Sníh a namrzlé vozovky způsobily v pondělí 29. listopadu 2010 řadu problémů na silnicích. Hasiči Královéhradeckého kraje zasahovali nejen u desítky dopravních nehod, ale také vyprošťovali osobní i nákladní vozidla z příkopů. Na Rychnovsku během dopoledne dobrovolní hasiči z Voděrad a profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou vytahovali dva sypače, které zapadly na silnici č. 320 u Voděrad a mezi Liberkem a Uhřínovem. Na stejné silnici mezi Liberkem a Uhřínovem také uvízl autobus, který krátce před sedmou hodinou ráno vyprošťovali rychnovští hasiči. Na Náchodsku dobrovolní hasiči z Broumova pomáhali s vyproštěním sanity zdravotnické záchranné služby. U Dolního Adršpachu na Náchodsku zase došlo ke srážce autobusu a kamionu. Při nehodě byla jedna osoba zraněna.


OLOMOUCKÝ KRAJ

29. 11. 2010 03:52:04
Přerov, Bělotín, Bělotín, vyproštění osob Stanice Hranice, Stanice Lipník nad Bečvou, Hranice Odstranění následků po dopravní nehodě dvou dodávek. Prvotní ohlášení s vyproštění z havarovaných vozidel, při příjezdu jednotek HZS osoby mimo vozidlo v péči ZZS

29. 11. 2010 06:33:36
Jeseník, Bukovice, Šumperská, likvidace násl.dopravní nehody Stanice Jeseník Protipožární opatření a odstavení vozidla vozidla, bránilo provozu – mimo komunikaci po DN

29. 11. 2010 07:23:19
Šumperk, Lesnice, dopravní nehoda Stanice Zábřeh Likvidace dopravní nehody osobního vozidla, bez zranění automobilu v příkopě

29. 11. 2010 12:26:15
Přerov, Horní Moštěnice, Horní Moštěnice, DN – únik PHM Stanice Přerov Zasypání uniklých provozních kapalin,úklid po dopravní nehod+ s únikem provozních kapalin na vozovku.

29. 11. 2010 12:53:10
Jeseník, Bělá pod Pradědem, Domašov, vyproštění autobusu Stanice Jeseník Vyproštění zapadeného autobusu s dětmim, autobus v příkopě, při dopravní nehodě nedošlo ke zranění, jednotka provedla vyproštění za pomocí jeřábu.

29. 11. 2010 13:41:21
Prostějov, Stražisko, Růžov, několik OA mimo vozovku Stanice Konice Provedeno vyproštění osobních aut a nákladního auta z příkopy zpět na vozovku. Jednotka při kondičních jízdách vyprostila na ledovaté komunikaci 3 osobní vozdidla za pomocí navijáku z příkop a jedno nákladní vozdilo které zablokovalo komunikaci.

29. 11. 2010 14:54:32
Šumperk, Staré Město, únik PHM Stanice Šumperk, Staré Město únik nafty z kamionu, provedena likvidace.

29. 11. 2010 16:13:44
Jeseník, Mikulovice, Široký Brod, vyproštění autobusu Stanice Jeseník Autobus v příkopu, provedeno vyproštění jeřábem.

29. 11. 2010 17:07:13
Přerov, Kokory, Kokory, vyproštění oso z havarovaného vozidla Stanice Přerov Auto na střeše, při příjezdu jednotky HZS zraněné osoby již mimo vozidlo v péči ZZS, zajištění místa nehody.


Sníh zaměstnal nejvíce hasiče ve Středočeském kraji

Jednotky požární ochrany za celý den 29. listopadu 2010 zasahovaly u celkem 543 událostí, což je o téměř 90 % více než je dlouhodobý průměr (dlouhodobý průměr 289). Hasiči likvidovali celkem 35 požárů, zasahovali u 216 dopravních nehod, 256 technických zásahů, osmi úniků látek a 27krát vyjeli zbytečně z důvodu planého poplachu.

Na zásahové činnosti se podílelo 691 jednotek požární ochrany, z toho 482 jednotek HZS ČR.

V průběhu dne byla nasazena technika Záchranného útvaru HZS ČR ze základny Zbiroh pro potřeby HZS Středočeského kraje. Tato technika vypomáhala při vyprošťování zapadlých vozidel.

Hasiči zasahovali nejvíce ve Středočeském kraji, a to celkem 137krát, v Moravskoslezském kraji hasiči zasahovali během celého pondělí 74krát, v Plzeňském kraji 60krát.

JIHOMORAVSKÝ KRAJ Od osmi hodin ráno do 15 hodin hasiči na Brněnsku a Blanensku vyjížděli k dalším pěti dopravním nehodám. U první nehody po 8. hodině zasahovali v Brně-Chrlicích, kde se na křižovatce srazila tři osobní auta. Při příjezdu hasičů byl řidič jednoho z aut v péči zdravotníků. Ti do nemocnice převezli dva zraněné. Hasiči na autech udělali protipožární opatření, odpojili baterie a v místě nehody řídili dopravu. Únik provozních kapalin nebyl zjištěn.

Dva lidé byli se zraněním převezeni do nemocnice po nehodě jednoho vozidla, které po 9. hodině havarovalo v Lelekovicích na Brněnsku. Auto skončilo převrácené na střeše v potoce, z vozidla provozní kapaliny neunikly. Auto hasiči pomocí vyprošťovacího jeřábu z potoka vytáhli.

V 10.45 hodin byla ohlášena nehoda na dálnici D1 u obce Domašov na Brněnsku. Na 170. kilometru dálnice ve směru z Brna do Prahy havarovala osobní vozidla Škoda Octavia a Volkswagen Passat. Auta po střetu zůstala v rychlém jízdním pruhu. Třetím účastníkem nehody bylo nákladní vozidlo Scania, které bylo o 50 metrů dále v odstavném pruhu. Při nehodě byl zraněn 41letý řidič Škody Octavia. Hasiči zajistili místo nehody, u aut odpojili baterie a vozidla zabezpečili proti případnému vzniku požáru. Po vyšetření nehody hasiči pomohli havarovaná auta naložit k odtahu a uklidit vozovku.

Před 12. hodinou hasiči vyjížděli na silnici u Ivančic, kde havarovalo nákladní vozidlo Tatra 815. Jednalo se o domíchávač betonu, který se převrátil na bok. Řidiče vozidla zdravotníci převezli do nemocnice v Ivančicích. Hasiči zajistili místo nehody, na vozidle udělali protipožární opatření a sorbentem na vozovce zasypali skvrny uniklých provozních kapalin. Protože vyproštění a odtah vozidla zajistili pracovníci asistenční firmy, hasiči z vozovky uklidili kontaminovaný sorbent a ukončili zásah.

Po 14. hodině hasiči vyjížděli na silnici u Babic nad Svitavou na Brněnsku k nehodě dodávkového vozidla, které skončilo převrácené na střeše v příkopu. Nehoda se obešla bez zranění, z dodávky unikaly provozní kapaliny. Protože na silně zledovatělé silnici uvízlo i jedno ze zásahových vozidel hasičů, velitel zásahu požádal policisty o uzavření komunikace a povolal silničáře k posypu vozovky. Na havarované dodávce hasiči udělali protipožární opatření a sorbentem zasypávali unikající provozní náplně. K vyproštění vozidla z nákladního prostoru dodávky vyložili převážené sádrokartony.


PLZEŇSKÝ KRAJ

  • 0.59 hod 88km D5 OA v příkopu, bez zranění
  • 4.12 hod Nebřeziny (PS) dva uvízlé kamiony
  • 6.37 hod Svojšín (TC) vyproštění zapadlé cisterny a sypače
  • 7.19 hod 89km D5 (Líně) DN NA, uniklo asi 200l nafty, další naftu hasiči přečerpali
  • 7.25 hod Chrást (PM) DN autobusu, 6 osob+řidič bez zranění
  • 7.40 hod Hradec (PJ) střet OA a rychlíku, 1 zraněná a 1 usmrcená osoba
  • 7.47 hod Kožlany (PS střet 2 OA, 1 zraněná osoba
  • 8.47 hod 48km D5 (Mýto) DN NA, bez zranění
  • 9.48 hod 95km D5 (Úherce) OA na střeše, bez zranění
  • 9.50 hod Manětín (PS) DN 4 OA, bez zranění
  • 12.03 hod Lisov (PJ) vyproštění OA
  • 12.15 hod 122 km D5 (Ošelín) DN 1 OA, bez zranění
  • 13.46 hod Dobřív (RO) DN autobusu a OA, bez zranění
  • 14.04 hod Svobodka (TC) vyproštění kamionu nakloněného nad rybníkem

PARDUBICKÝ KRAJ
V noci z neděle na pondělí zasáhly celou Českou republiku, tedy i Pardubický kraj, přívaly čerstvého sněhu. Sníh zkomplikoval dopravu na mnoha místech v kraji. Nejen silničáři, ale také hasiči nabádají řidiče k opatrné jízdě. Jen během prvních 14 hodin pondělního dne zasahovali hasiči z Pardubického kraje již u 21 zásahů.

Na některých úsecích silnic je rozbředlý sníh, někde jsou komunikace posolené a udržované pluhováním. Přesto i na nich dochází k dopravním nehodám. Hasiči od samého rána vytahují z příkopů zapadlá nákladní a osobní vozidla, ale i autobusy. Hasiči k vytažení vozidel používali navijáky, ale také automobilové jeřáby. Nehody se staly například na úseku silnice za Hřebečským tunelem směrem na Moravskou Třebovou, kde havaroval kamión s návěsem a ještě do něho narazilo osobní auto, dále pak u Gruny, Dolním Újezdu a v Radiměři.

Další kolize jsme zaznamenali na Chrudimsku v Trhové Kamenici, ve Vestci a Rohozné. Na Orlickoústecku hasiči odstraňovali následky kolizí automobilů, které blokovaly provoz na silnici v Hrádku, Tisové.

Hasiči z okresu Pardubic pak zasahovali například u kolize autobusu v Turkovicích a v ulici 17. listopadu v Pardubicích pak strhávali rampouchy se střechy, aby neohrožovaly procházející chodce.


KRAJ VYSOČINA
Od sedmé hodiny ranní do pravého poledne zasahovali hasiči na Vysočině u jedenácti dopravních nehod. Nejvíce nehod se odehrálo na Pelhřimovsku, ale ani ostatní místa Vysočiny se nehodám nevyhnula.

Při nehodách byly čtyři osoby zraněny. Kromě dopravních nehod byli hasiči také šestkrát požádáni o vyproštění vozidel, která zapadla a bránila tak v plynulém provozu na komunikacích Vysočiny a na dálnici D1.

V 07:00 hod havaroval osobní automobil na komunikaci u Pelhřimova. Při nehodě byly zraněny dvě osoby.

V 07:06 hod se střetla dodávka s osobním vozidlem u Košíkova na Žďársku. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění osob.

V 07:24 hod havaroval autobus na komunikaci mezi Mohelnem a obcí Kuroslepy na Třebíčsku. Řidič i tři cestující vyvázli z nehody bez zranění. Hasiči havarovaný autobus vyprostili z příkopu jeřábem.

V 07:39 hod havaroval nákladní automobil u Čížkova na Pelhřimovsku. Řidič vozidla vyvázl z nehody bez zranění. Další nehoda se odehrála jen o několik metrů dál. I tato nehoda osobního vozidla si naštěstí nevyžádala žádné zranění.

Bez zranění se také obešla havárie nákladního vozidla na komunikaci u obce Rodinov na Pelhřimovsku, ke které vyjížděli hasiči v 09:00 hod.

V 09:48 hod havaroval osobním automobil v Jihlavě – Sasově. Po nehodě skončil převrácený na boku v řece. Nehoda se obešla bez zranění. Havarovaný vůz hasiči vyprostili jeřábem.

V 09:50 hod došlo k nehodě osobního vozidla u obce Vilémovice na Havlíčkobrodsku. Při nehodě byl zraněn řidič.

V 10:57 hod havaroval nákladní automobil u obce Suchá na Jihlavsku. Po nehodě skončil převrácený na střeše. Řidič vozidla vyvázl z nehody bez zranění.

V 11.24 hod havaroval osobní vůz u Hněvkovic na Havlíčkobrodsku. Z místa zdravotníci převezli sanitním vozem k ošetření zraněného řidiče.

V 11:25 hod se odehrála dopravní nehoda mezi Humpolcem a Čejovem na Pelhřimovsku. Havárie osobního auta se obešla bez zranění.

Ve 12:51 hod se střetla dvě osobní vozidla na 111. km dálnice D1 ve směru na Brno. Při nehodě byla jedna osoba zraněna.

Bez zranění se obešel střet dvou osobních vozidel u obce Jamné na Jihlavsku ve 12:59 hod.

Dvě osobní auta se střetla také u Vilémovic na Havlíčkobrodsku ve 13:41 hod. Nehoda se obešla bez zranění osob.

Ve 13:58 hod vyjeli žďárští profesionální hasiči k nehodě nákladního vozidla s návěsem do obce Sázava. Vyprostit vozidlo museli hasiči za pomoci jeřábu.

Ve 14:34 hod narazil osobní automobil do sloupu veřejného osvětlení v Novém Rychnově na Pelhřimovsku. Nehoda se obešla bez zranění.

Sdílet